Як відкрити хостел до Євро-2012

    Сподіватися на те, що питання з відсутніми ліжко-місцями до Євро-2012 вирішаться самі собою - не доводиться. При цьому допомогти країні в підготовці до чемпіонату та спробувати заробити на туристах, які шукають нічліг, можуть як новачки, так і старожили ринку.
   У 2012 році подивитися на чоловіків, що бігають по футбольному полю в Україну за різними прогнозами, приїде від 500 тис. до 1 млн туристів. Але не футболом єдиним живі вболівальники, а тому їм ніяк не обійтися без їжі та ночівлі.
 
І якщо номери в готелях рівня 3-5 зірок призначені для співробітників УЄФА, команд, суддей, спонсорів, журналістів та інших почесних гостей у всіх на рахунку, то проблему розміщення простих фанатів на держрівні вирішили масово і одним махом: за рахунок організації різноманітних наметових містечок , мобільних будиночків і розміщення в інститутських гуртожитках. За словами експертів, ресурс гуртожитків та приватних квартир практично зніме проблему "бюджетних" місць розміщення, але розвернутися як і раніше є куди, де і, головне - коли.
   За словами операторів, на все про все для відкриття хостелу знадобиться не більше двох місяців! Найшвидший і незначний спосіб - відкриття міні-хостела на кількість місць розміщення до дев'яти. За словами Романа Пономаренка, першого віце-президента Асоціації малих готелів та апартаментів України, для "обладнання" квартири під хостел знадобляться інвестиції в розмірі $ 100 на 1 кв. м. У випадку з відкриттям міні-хостела досить зареєструватися як ПП і здавати в оренду житлоплощу як індивідуальне місце розміщення. Для бажаючих забрати більше десятка гостей у форматі "хостела" або "міні-готелю" процедура реєстрації все ще повністю не затверджена з боку держорганів. Тому, за словами Романа Пономаренка, такі місця розміщення проходять ту ж реєстраційну процедуру, що й великі готелі. Втім, за даними експерта, вона не надто капіталозатратна і забере у підприємця не більше півмісяця і 20 тис. грн.
   Бажаючим встигнути до чемпіонату Олександр Файнін, президент Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації (ВМТА) радить "перш за все визначитися з розміром можливих інвестицій, який буде залежати від того, що передбачається зробити - орендувати квартиру (квартири) у центрі міста та обладнати їх під хостел або ж побудувати (реконструювати) окрему будівлю. Для першого варіанту достатньо 40-80 тис. грн. при короткому терміні окупності (до 1,5 років). Середньорічний дохід у таких містах, як Київ і Львів, складе до 300 тис. грн. Другий варіант більш витратний, але і більш прибутковий. Особливо актуальним є відкриття хостелів з кількістю місць від 100 і вище з безліччю супутніх послуг (конференц-сервіс, бар, їдальня, басейн і т. д.). Термін окупності при цьому збільшується до 5-6 років, але і рентабельність зростає в декілька разів ". До речі, на період чемпіонату українські хостели "домовилися" про єдину ціну за проживання - € 20 на добу.
   Обслуговування хостела ємністю до 30 місць передбачає наявність адміністратора і однієї прибиральниці, але в силу режиму роботи "доба через двоє" доведеться наймати по три людини на кожну вакансію. Хостелам побільше можуть знадобитися і охоронці (особливо на час чемпіонату). Будь-яка робоча одиниця в хостелі обходиться в 100-120 грн. / день залежно від міста.