Свій бізнес. Як відкрити пекарню

   Ще кілька десятків років тому неможливо було уявити, що хліб і будь-які хлібобулочні вироби будуть виготовлятися не тільки на великих міських хлібозаводах, але і в невеликих пекарнях. Однак сьогодні ця галузь набуває все більшого і більшого розвитку, і неодмінно привертає багатьох підприємців-початківців. Цікаво те, що пекарні можуть працювати окремо, або ж займати місце при супермаркеті. У будь-якому випадку, при грамотному підході до організації виробництва, воно швидко стане прибутковим.

   На самому початку складіть бізнес-план, в якому будуть враховані тонкощі, специфічні особливості підприємства, планові витрати й очікувані прибутки. Незважаючи на те, що приватна пекарня - це традиційно невелике виробництво, вони можуть легко і цілком успішно конкурувати з великими хлібозаводами. Це досягається за рахунок різноманітного асортименту і унікальних технологій виробництва, які недоступні для використання великими підприємствами. Крім того, пекарні часто використовують власні рецепти, тому виробляють продукцію, якій немає аналогів в регіоні чи навіть країні.
   Для того, щоб відкрити пекарню, на самому першому етапі слід отримати всі дозвільні сертифікати на кожен вид продукції, що випускається. Такий сертифікат дає підприємцю право на безперешкодне виробництво. Важливо також мати необхідні дозволи від санітарно-епідеміологічної служби, а також від служб екологічного нагляду в регіоні. Досвідчені підприємці легко виділяють всі очевидні переваги відкриття такого бізнесу, як пекарня. Перш за все, пекарню можна розташувати в такому місці, яке буде зручно для потенційних клієнтів. Це дозволить збільшити кількість покупців і скоротити витрати з доставки, а, значить, і ціна хліба буде знижуватися. Завдяки тому, що пекарні випускають продукцію невеликими партіями, і тому вона завжди свіжа. Споживачі розкуповують такий товар раніше, ніж він встигає перетворитися в несвіжий. Широкий асортимент продукції, що випускається - це ще одна перевага невеликих пекарень. Справа в тому, що виробничі потужність великих підприємств мають таку характеристику, так низька мобільність, тобто переорієнтувати технологічну лінію з одного виду продукції, що випускається на інший не просто складно, а практично неможливо. У свою чергу невеликі пекарні легко переорієнтують своє виробництво з одного виду на інший. Гнучке виробництво дозволяє швидко змінювати асортимент, враховуючи часто змінюються запити споживачів. Крім того, невеликі пекарні можуть використовувати індивідуальний підхід практично до кожного покупця. Все це дає підстави вважати, що попит на продукцію пекарень завжди стабільний. Важливо пам'ятати і про те, що організація власної пекарні - це прекрасний варіант організації сімейного бізнесу, який буде успішним в будь-якому регіоні.
   Дуже важливо грамотно визначити місце розташування пекарні. Слід переконатися, щоб в окрузі не було пекарень-конкурентів, а також великих хлібозаводів. Якщо Ви плануєте продавати хліб безпосередньо біля місця виробництва, то вибирайте місце на жвавій вулиці, яке характеризується великою прохідністю людей протягом дня. У тому ж випадку, коли виробництво орієнтоване більшою мірою на роботу з оптовими покупцями, то воно може знаходитися в місці, зручному для них. Добре, якщо місце, де буде розташовуватися пекарня, буде обладнано зручними шляхами під'їзду і просторою парковкою. В середньому, для того, щоб організувати пекарню, необхідно не менше 100 квадратних метрів площі. Забороняється обладнати невелику пекарню в напівпідвальних чи підвальних приміщеннях. Вибираючи приміщення, обов'язково потрібно переконатися в тому, що система вентиляції в приміщенні працює справно і справляється з навантаженнями, а також є система водопроводу та інші комунікаційні мережі. Враховуйте також, що цех, де виробляється випічка продукції, і склад для зберігання готової продукції повинні знаходитися в різних приміщеннях. Потім слід вибрати відповідне обладнання для організації виробництва. У середньому, технологічна лінія для виробництва хліба коштуватиме близько 60 тисяч доларів. Чим більше функціональніша будуть виробничі установки, тим більше буде вартість обладнання. Існують установки вітчизняного та імпортного виробництва.
   Звичайно, навіть найякісніше обладнання не буде працювати без кваліфікованого персоналу. Досвідчені і грамотні фахівці здатні гарантувати успішне виконання технологічного процесу випічки. На виробництві потрібні будуть фахівці високого рівня кваліфікації - технологи, майстри виробництва, а також прості робітники і різноробочі. В залежності від рівня обов'язків і відповідальності буде відрізнятися і розмір заробітної плати працівника, тобто технолог завжди буде отримувати більше, ніж звичайний співробітник пекарні. Обов'язково приділіть увагу і вибору сировини для виробництва. Пам'ятайте, що більше половини успіху у виробництві залежить від того, наскільки якісним буде сировина - яйця, борошно, вода і інші інгредієнти. Тут не може бути дрібниць, і навіть незначна помилка у виборі сировини може стати причиною псування цілої партії товару.
   Щоб заробити, відкривши пекарню, потрібно не просто виготовити смачний хліб, але і правильно організувати процес його продажу оптовим або роздрібним споживачам. Досвідчені підприємці запевняють, що оптимальний варіант полягає в тому, щоб організувати грамотну співпраця з оптовими фірмами на постійній основі. Їх функціональні обов'язки будуть полягати в тому, щоб закупити у пекарні хлібобулочні вироби і розвезти їх в точки роздрібного продажу. Таким чином, виробник хліба зможе більшою мірою зосередитися на виробництві, і постійно працювати над його розширенням.
   Таким чином, випускаючи смачну продукцію за доступною ціною, підприємець може бути впевнений, що бізнес буде рости і розвиватися, приносячи все більший і більший прибуток своєму власникові.