Бізнес на фото


   Фотограф - це не просто професія, це покликання. В принципі, як і всі творчі заняття. А тим, хто не уявляє свого життя без фотоапарата, варто задуматися над тим, що хобі може приносити непогані гроші. Для того, щоб перетворити захоплення в бізнес, варто обзавестися хорошим (не обов'язково дорогим) фотоапаратом і ознайомитися зі специфікою роботи з ним.
   Допоможуть вивчити ази фотографії спеціалізовані курси. Не полінуйтеся витратитися на навчання і відвідати їх. Досвідчені фотографи кажуть, що ці витрати швидко окупляться, і ви швидше зможете заробляти. Проте, відразу вийде далеко не все. Не засмучуйтеся, адже навички та вміння приходять з досвідом.

   Почніть з безкоштовних фото для друзів. Робота приватного фотографа приваблює багатьох. Адже ви працюєте на себе і ваш дохід залежить тільки від вас. Щоб вас помітили створіть портфоліо. Фотограф розповідає, що на початку кар'єри безкоштовно фотографував знайомих, друзів, свята. А потім з цих фотографій вже створював портфоліо, яке розміщував в оголошеннях на різних форумах і в соціальних мережах. Таким чином почав залучати перших клієнтів і заробляти.
   Якщо ви тільки починаєте професійно займатися фотографією, вам необхідно виробити власний стиль. Включіть фантазію і не бійтеся експериментів, рано чи пізно з'явиться саме те, що зробить вас відомим і виділить серед конкурентів.
   Коли ви досить добре наб'єте руку і зарекомендуєте себе як професійного фотографа, то клієнтів не доведеться довго шукати. Люди почнуть розповідати знайомим про хороші фотографії, і клієнти самі будуть до вас йти. Особливо це стосується невеликих міст. Часто хороші фотографи там в дефіциті.
   Встановлюйте конкурентоспроможні ціни. Заробіток залежить від вас самих. Вам необхідно встановити конкурентоспроможну ціну на свої послуги: щоб і заробляти, і залучати клієнтів. Багато фотографів за окрему плату пропонують костюми, аксесуари, макіяж.
   Також окремо стоїть розрахувати витрати на студійну зйомку. Навряд чи ви зможете на початку кар'єри обладнати власну фотостудію, це не дешеве задоволення. Тому доведеться брати з клієнтів додатково 200-300 грн.
   Найзручніше фотографувати на природі. Вам не доведеться витрачатися на додаткове світло і приміщення. Головне вибрати красиву, "не заїжджену" місцевість і хороший ракурс для фото.
   Обробка фото - тривалий процес. Підготуйтеся морально до того, що вам доведеться дуже багато часу витрачати на обробку фотографій. Найчастіше з фотосету в 200-300 зображень, вам потрібно буде вибрати 20-30 кращих, а потім їх ще й обробити.
   Обробка залежить від специфіки фотосесії. Це можуть бути специфічні фото, на які необхідно буде додати якісь ефекти або вирівняти кольори. Правда хоч це і звучить досить просто, на практиці на все йде дуже багато часу. Найдовше фотографам доводиться сидіти над весільною фотозйомкою.
   Постійні клієнти - постійний заробіток. Заробітки фотографа сезонні. Більшу частину річного доходу виходить заробити влітку, в сезон весіль. Взимку рятують ранки та різні новорічні корпоративи, а навесні відкрито сезон випускних альбомів. За рік місячні доходи коливаються від 2000 грн до 8000 грн.
   Хороший варіант для заробітку - співпраця з різними компаніями. Часто їм не вигідно утримувати власного фотографа, а от коли у них проходить черговий захід вони з радістю запрошують тих, з ким неодноразово доводилося працювати раніше.
  Щоб зробити свою роботу більш привабливою для клієнтів, придумайте якісь акції для постійних клієнтів. А піднімати ціни на послуги варто тільки тоді, коли відчуєте, що дійсно багато вмієте і у вас власна база клієнтів, які "ні за які гроші" вас не проміняють на іншого фотографа.