Як правильно витратити першу зарплату?


 Отримавши свою першу зарплату ви, швидше за все, відзначите це з друзями. А вже з другої - можете сміливо планувати якісь більш серйозні витрати. Тим не менш, стабільна заробітна плата дозволить вам забезпечити собі комфортне життя.
   Ми пропонуємо вам 7 варіантів, які підкажуть як вчинити з першою зарплатою, щоб без уповільнень почати роботу над власним фінансовим успіхом.

   
   1. Починайте відкладати гроші будучи студентом.
   Спочатку починайте замислюватися про майбутнє ще будучи студентом. Частина грошей, які дають батьки або зі стипендії відкладайте на щось серйозне. Такі заощадження допоможуть вам залишатися на плаву в період, коли ви закінчили вчитися, але ще й не влаштувалися на роботу. Адже жити вам на щось треба.
   2. Оцініть свої доходи і витрати.
   Напевно, багато хто помічав, що, з одного боку, вони старанно працюють і отримують зарплату, а з іншого - не помічають куди і коли ці гроші пропадають.
   Ваші щоденні витрати можуть становити значну частину заробітку. На перших етапах дорослого життя важливо зрозуміти скільки ви заробляєте, на що можна витрачати ці гроші, і куди ви їх витрачаєте насправді. У цьому вам можуть допомогти різні додатки для мобільних пристроїв.
   3. Встановіть бюджет.
   Не панікуйте, в цьому немає нічого страшного. План витрат допоможе вам контролювати, куди ви витрачаєте гроші. Ви можете помітити, що значну частину зарплати спускаєте на обіди та телефонні розмови. У той же час розумієте, що на цьому можна непогано заощаджувати.
   Якщо ви складете щомісячний бюджет, то це допоможе правильно розподіляти гроші і не просто витрачати протягом місяця все зароблене, а робити заощадження для більш серйозних покупок.
   4. Відкладайте на майбутнє.
   Поки ви молоді й енергійні, вам здається, що нема про що піклуватися і все життя ще попереду. Але ніхто не знає, що його чекає вже завтра. Щоб уникнути неприємних ситуацій, в яких у вас не буде фінансової подушки, почніть думати про це прямо зараз.
   Адже якщо з кожної зарплати ви будете потроху залишати грошей на "чорний день", коли він настане, вашому гаманцю буде простіше його пережити.
   5. Визначтеся з фінансовими цілями на найближчі роки.
   Зараз ви можете витрачати всю зарплату на житло і їжу, але чи хочете ви так жити, скажімо, найближчі п'ять років? А десять? Вам не варто замислюватися про те, що з вами буде через кілька років. Вам варто думати про те, як розпоряджатися грошима так, щоб вже сьогодні фінанси не були вашим "хворим місцем". Адже кожен життєвий етап - неповторний. Подбайте про те, щоб він насправді був таким.
   Ви хочете шикарне весілля? Великий будинок? Машину? Починайте думати про це, отримавши першу зарплату. І коли ви вирішите перетворити мрії в реальність, ваші фінанси вам допоможуть зробити це.
   6. Підключіть систему автоматичних переказів грошей на ощадний рахунок.
   Найчастіше людям важко відкладати гроші через те, що, отримавши зарплату вони вирішують "щось хоча б раз собі дозволити". У підсумку на це "щось" йде значна частина доходу, а на іншу його частину доводиться жити весь місяць.
   У багатьох банках існує послуга, яка дозволяє перекладати певну суму на ощадний рахунок щомісяця або кожен раз, коли на банківську карту надходять гроші.
   Так трохи простіше відкладати гроші, ніж після того, як ви вже потримали їх в руках.
   7. Подбайте про медичну страховку.
   Вашого лікарняного на роботі або заощаджень може виявитися недостатньо, коли виникають проблеми зі здоров'ям. Тому, краще, якщо ви своєчасно подбаєте про це.
   Ви будете знати, що у вас однозначно будуть гроші для того, щоб подбати про себе на хорошому рівні. Наприклад, якщо у вас почне боліти зуб, то страховка зможе покрити витрати на стоматолога і вам не треба буде збирати по всіх кутках гроші, щоб відвідати доктора.
   Навіть якщо ви молоді й енергійні, у вас немає сім'ї, починайте заздалегідь піклуватися про фінансові заощадження. Адже зовсім скоро у вас може виникнути безліч витрат.