Почати свою справу, відкривши власне кафе, - це означає створити прибутковий і перспективний бізнес. В кафе затишніше, ніж в барі або закусочної, і дешевше, ніж в ресторані. Щоб ваш новий бізнес приносив стабільний дохід, необхідно врахувати деякі тонкощі і нюанси, властиві ресторанному бізнесу загалом і кафе, зокрема.
Основним моментом при відкритті кафе є вибір правильного місця розташування. Від цього буде залежати кількість відвідувачів вашого закладу. Вибираючи місце для відкриття кафе, враховуйте не лише прохідність, а й наявність конкурентів: таких як уже діючі кафе, бари і ресторани. Наприклад, якщо поряд будується великий торговий центр, то в ньому обов'язково буде відкрито кілька точок харчування. Відмінним варіантом буде розташування поблизу того району міста, де є велике скупчення офісних будівель і магазинів. Але не забувайте, що в спальному районі вартість оренди значно дешевше, ніж у центрі.Щоб відкрити кафе, потрібно визначитися з вибором меню. Необхідно проаналізувати попит і пропозиції. Це може бути: класична, французька, італійська або будь-яка інша кухня, якої ще немає в вашому місті, або яка користується підвищеним попитом у населення. Меню в кафе складається в основному з різних десертів, випічки, піци і легких закусок. Основну увагу потрібно приділити кількості і якості пропонованих напоїв: кава, чай, і т.д.
Приділіть особливу увагу інтер'єру вашого кафе, особливо меблів. Меблі повинні бути естетично привабливі, комфортні, міцні і легко чиститися.
Для вашого кафе, крім залу для відвідувачів, необхідні і площі виробничого призначення. До цих приміщень пред'являються суворі санітарні норми, так тут виробляють продукти харчування.
У витрати по відкриттю кафе увійдуть: придбання посуду, столових приладів, придбання продуктів, витрати на персонал (включаючи зарплату і спецодяг), комунальні платежі.
За оцінками експертів, покупка франшизи може знизити комерційний ризик при відкритті кафе в чотири рази. Варто розглянути і цей варіант. Купуючи франшизу, ви отримаєте консультаційні послуги з купівлі обладнання і продуктів, з підбору персоналу та оформлення приміщення.