Бізнес ідея вирощування кроликів

   Кролівництво - це досить успішний і прибутковий бізнес. Найбільш цінним продуктом, одержуваним при вирощуванні кроликів, безсумнівно, є кроляче м'ясо, яке вважається дуже приємним на смак. Шкурка ж кролика використовується для виробництва різних хутряних виробів.
   В даний час вітчизняне кролівництво має ряд цікавих особливостей. Однією з них є той факт, що на сьогоднішній день промислове кролівництво практично повністю зосереджено в руках приватних підприємців. Причому цією діяльністю успішно займаються люди, які раніше не мали абсолютно ніякого відношення до сільського господарства. Мало того, за твердженням фермерів, попит на продукцію кролівництва все ще перевищує пропозицію, а конкуренція на ринку практично відсутня. Внаслідок чого розведення кроликів є вельми високорентабельним бізнесом.

   Розведення кроликів, за своєю суттю, не вимагає, яких би то не було значних фізичних зусиль і тимчасових витрат. А заняття це корисне і доступне буквально всім, від підлітків і до пенсіонерів. Крім того, розведення кроликів користується особливою популярністю не тільки на селі, але і в місті. На сьогоднішній день переважна більшість поголів'я кроликів знаходиться в приватних руках, тобто у населення. Як і раніше, так і зараз багато хто займається розведенням кроликів на присадибних і дачних ділянках, у своїх садах і гаражах, адже кролики охайні і непривередливі.
   У чому полягає перевага кролятини в порівнянні з іншими видами м'яса? М'ясо кролика не має протипоказань і може вживатися в їжу абсолютно всіма, оскільки володіє великою кількістю переваг. Воно більш ніж на 90% складається з білка, наприклад, в яловичині білка тільки 62%. За вмістом вітамінів і мінералів кролятина перевершує практично всі інші види м'яса, особливо багата вітамінами C, B6 і B12, також в ньому присутні залізо, фосфор, кобальт, калій, марганець і фтор. Поряд з цим м'ясо кролика є незамінним в дієтичному харчуванні. Мінімальний вміст холестерину і наявність лецитину є хорошою профілактикою атеросклерозу. Завдяки всім цим властивостям кроляче м'ясо - одне з найбільш корисних, але і тому одне з найдорожчих. Воно особливо корисне для дітей, пенсіонерів, сердечників і всім хто піклується про своє здорове харчування.
   Кролики, в силу своїх видових особливостей, відрізняються великою плодючістю. Одна кролиця за один рік здатна принести чотири окролу в середньому по десять кроленят у кожному, тобто, приблизно в 40 разів збільшивши свою біологічну масу. Тривалість вагітності кролиці становить близько місяця, а період підгодовування молодняку ​​триває трохи більше одного місяця. Через день після окролу самка вже готова до наступного запліднення. Однією з головних переважних особливостей кролівництва є скоростиглість, тобто мінімальний термін досягнення господарської та фізіологічної зрілості особин. Настільки високі темпи зростання залишаються лише в межах мрій решти галузі тваринництва.
   Тепер ближче розглянемо витрати на вирощування одного кролика. За своє 4 місячне життя, а саме стільки потрібно для фізіологічного дозрівання, кролик з'їдає близько 15 кілограмів комбікорму і 10 кілограмів сіна, сукупна вартість яких становить близько 70 грн. Через чотири місяці кролик готовий до забою, вага його тушки складає 2,5 кг. Вартість 1 кг кролячого м'яса в середньому становить 50 грн. Вартість шкурки - 20 грн. Вартість печінки 100 грн / кг. Після продажу м'яса, шкурки і потрухів ми отримуємо в сумі 160 грн з одного кролика. Віднявши від цієї суми витрати на годівлю отримуємо 90 грн чистого доходу.
    Але організація ферми з розведення кроликів - це всього лише початок, для отримання прибутку далеко не на останньому місці стоїть процес реалізації готової продукції. Тому одночасно із зведенням кролятника або реконструкцією приміщення слід займатися пошуком точок збуту. Ідеальним варіантом є укладення договорів на постійне постачання товару з супермаркетами або відкриття власної торгової точки на ринку, це зможе забезпечити певну стабільність, але в той же час покладе на вас певні зобов'язання, які потрібно буде виконувати своєчасно і в обов'язковому порядку.