Вирощування грибів - прибуток від «грибної справи»

 
  Рано чи пізно будь-яка нормальна сім'я переймається питанням створення власної справи, за допомогою якої вони зможуть утримувати свою сім'ю. І, оскільки не у кожного знайдеться велика сума на відкриття магазину або іншої прибуткової справи, відмінною ідеєю бізнесу може стати вирощування грибів в домашніх умовах. До того ж це заняття буде приносити пристойні доходи, не віднімаючи при цьому багато часу і сил.
    Основні принципи бізнесу. Технологія вирощування грибів - справа непроста, особливо якщо вибір ліг на білий гриб або трюфель. Але це справа варта свічок, адже «грибний» бізнес можна вести цілий рік, отримуючи постійні доходи від продажу свіжої або сушеної продукції. До того ж, такий вид малого бізнесу має й інші плюси, наприклад:
* Невеликі стартові вкладення;
* Відсутність конкуренції;
* Висока прибутковість;
* Затребуваність продукції;
* Можливість почати бізнес самостійно.
   Але варто розуміти, що для вирощування білих грибів, печериць, гливи або інших грибів, необхідно мати велике приміщення чи земельну ділянку. Тому такий вид бізнесу більше підійде дачникам, жителям сільських селищ чи володарям вільної будівлі з достатньою площею.
   Перш ніж створити «грибний» бізнес, необхідно ретельно вивчити, в яких умовах повинні рости і міститися гриби. Звичайно, на початковому етапі помилок не уникнути. Але вони не створять величезних проблем, оскільки вартість такого бізнесу невелика. Коли вся необхідна література буде вивчена, слід приступити до справи.
   Планування власної справи. План вирощування представників грибного сімейства практично нічим не відрізняється від інших: у ньому повинні міститися всі важливі пункти. Наприклад, в ньому повинен бути короткий огляд проекту, розрахунок всіх необхідних ресурсів, витрат і доходів, опис продукту та інше. Але головне - бізнес-план повинен бути коротким, лаконічним і зрозумілим.
   Далі слід визначитися з ділянкою, де буде розташовуватися основа для вирощування грибів. Це можуть бути:
* Теплиці;
* Садові ділянки;
* Колоди або пеньки;
* Складське приміщення;
* Підвал.
   Яким має бути приміщення? Для вирощування грибів краще вибирати добре провітрюване приміщення, оскільки під час росту гриби споживають велику кількість кисню, виділяючи при цьому величезну кількість вуглекислого газу. Повітря можна вентилювати за допомогою штучних пристосувань або природним способом. У холодну пору року приміщення слід опалювати. Для цього найчастіше використовують пічне опалення.
   Головною умовою вирощування печериць, гливи або інших видів грибів є висока вологість повітря - 90-95%. В інкубаційний період освітлення в приміщенні не обов'язкове, а під час плодоношення достатньо денного світла, яке буде потрапляти крізь віконні прорізи.
   Проблеми «грибного» бізнесу. Домашнє вирощування грибів для масової реалізації на ринку можна віддати перевагу наступним видам:
* Білим грибам;
* Печерицям;
* Глива;
* Опеньку;
* Шиїтаке;
* Трюфелям.
   Найбільш складним є вирощування білих грибів і трюфелів. Але цей вид бізнесу найбільш прибутковий, хоч і вимагає значних фінансових і силових витрат. Найбільш простими вважається розведення печериць і гливи.
   В грибному бізнесі є дві основні проблеми: створення сприятливих умов для високоурожайного виробництва і збут готової продукції. Якщо перша проблема вирішена, то за відсутності точок збуту виробництво не має сенсу.
   Грибний бізнес: підсумки. Вирощування грибів в підвалі, на садовій ділянці, в приміщенні або теплиці - справа прибуткова, якщо підходити до неї серйозно і усвідомлено. Але для отримання максимального прибутку важливо дотримуватися всіх технологій виробництва, забезпечити повноцінний догляд за сировиною, постачити приміщення необхідним обладнанням. Також потрібно стежити за тенденціями ринку і налагоджувати канали збуту продукції.