Свій бізнес. Як відкрити пилораму

   Пилорама - верстат для поздовжньої нарізки деревини. Сировина для пилорами - деревні бруси або круглий ліс (колоди). Останнім часом термін "пилорама" стали застосовувати по відношенню не тільки до устаткування, але і до лісопильної майстерні в цілому.
    У міру зростання обсягів заміського будівництва збільшується і попит на пиломатеріали. Це відкриває широкі перспективи лісопильного бізнесу. Ще один привабливий для починаючих бізнесменів момент - порівняльна простота старту. Якщо ви задумалися про те, як відкрити свою пилораму, матеріали цієї статті можуть виявитися корисними вам.

1. Будуємо стратегію

   Вже на етапі планування ви можете визначити, чи буде вигідна пилорама. Перш за все, вирішите, яка продукція буде у вас основною: обрізна (необрізна) дошка або брус - від цього залежить подальший вибір обладнання. Не намагайтеся робити все і відразу в прагненні дістати якомога більше клієнтів. Експерти відзначають, що у невеликих пилорам більше шансів гнучко відреагувати на зміни ринкової ситуації.
   Незважаючи на те, що взимку падає попит на лісопильну продукцію, запускатися краще саме в січні-лютому. Справа в тому, що на наладку устаткування і підготовку майстерень вам потрібен час, і на початок будівельного сезону ви вже зможете використовувати свої виробничі потужності по максимуму.

2. Формуємо матеріальну базу

    Для облаштування виробничого майданчика вам потрібна досить велика ділянка - близько 30 соток. Важливі хороші під'їзні шляхи, що дозволить безперешкодно заїжджати на територію довгомірного лісовозного транспорту. Найбільш вдалий варіант - територія поблизу лісозаготівельних дільниць.

   На ділянці повинні бути наступні будівлі:
 - Ангар, в якому розташується безпосередньо цех;
 - Склад сировини;
 - Склад готової продукції;
- Ділянка для виконання вантажно-розвантажувальних робіт.

   Для облаштування цеху знадобляться:
 - Стрічковий лісопильний верстат;
 - Кромкообрізний верстат;
 - Бензинова і ручна пили.

    Якщо хочете заощадити, не поспішайте купувати прості дешеві моделі - краще зупинити вибір на старих верстатах з широким набором функцій. Пам'ятайте: чим технологичніше обладнання, тим нижче відсоток браку і більше вихід готової продукції. А це прямий шлях до підвищення доходів.
   Важливо: вам потрібна енергопотужність не менше 50 кВт. Це означає не тільки значні рахунки за електроенергію, але і необхідність одноразової виплати великої суми за підключення. Цю складність можна обійти, не створюючи пилораму з нуля, а купивши (або орендувавши) вже готовий бізнес.

3. Формуємо канали збуту

    Шукати канали збуту потрібно задовго до того, як почне заповнюватися склад готової продукції. Найбільш очевидний варіант - укладання договорів з будівельними організаціями, що спеціалізуються на заміському будівництві.
    Щоб не залежати повністю від укладених договорів, організуйте рекламну кампанію: непоганий ефект дає сайт-візитка та участь у спеціалізованих порталах.
   На запитання, скільки коштує відкрити пилораму, у кожного учасника ринку є своя відповідь. Хтось вклався по максимуму і вже не перший рік "відбиває" свої гроші, хтось економив на обладнанні та зіткнувся з проблемою перевиробництва бракованої продукції, а хтось знайшов золоту середину і окупив вкладення протягом 1-1,5 років.
   Досвідчені гравці відзначають необхідність запасу коштів на підтримку роботи у початковий і  безприбутковий періоди (може затягтися на 4-10 місяців).

4. Підводні камені

   Низький поріг входу на ринок і відносна простота виробництва породжують сильну конкуренцію в галузі виробництва пиломатеріалів. Незважаючи на те, що майже половина пилорам закриваються, відпрацювавши перший сезон, факт підвищеної конкуренції слід враховувати.
   Ще один підводний камінь - тісний зв'язок цієї галузі з будівництвом. Повториться криза в будівництві - у вас теж почнеться криза.

5. Підводимо підсумки

   Маючи ділову жилку, бажання працювати на себе і порівняно небагато грошей, ви зможете відкрити власну пилораму. Запропонувавши вітчизняному споживачеві недорогі пиломатеріали гідного (не обов'язково найвищої) якості, ви забезпечите собі невисокий, але стабільний дохід.