Життя успішних людей: Дейл Карнегі

   Дейл Карнегі - класик ораторського мистецтва, психології і основоположник теорії ефективних комунікацій. Одні вважають його Богом і знавцем людського спілкування, інші - дрібним підлесником і маніпулятором. Треті стверджують, що поради та навички Карнегі застосовні лише в умовах американської реальності, а на російський менталітет не поширюються.

   Так чи інакше, книги автора досі продаються мільйонними тиражами. Шість принципів Карнегі, які у своєму живому журналі опублікував відомий блогер Денис Балин:

1. Виявляйте щирий інтерес до інших людей.
2. Посміхайтеся! Адже це найпростіший спосіб справити вигідне перше враження.
3. Пам'ятайте, що для людини звук його імені - найсолодший і найважливіший звук людської мови.
4. Будьте хорошим слухачем. Заохочуйте інших розповідати вам про себе - це найлегший спосіб стати хорошим співрозмовником.
5. Ведіть розмову в колі інтересів вашого співрозмовника.
6. Давайте людям відчути їх значущість і робіть це щиро.

   У 1912 році Дейл Карнегі заснував фірму Dale Carnegie Training, яка має, на сьогоднішній день, більше 80 офісів по всьому світу і персонал понад 2800 співробітників. Він також створив свій власний інститут в США, який проводить підготовку величезної кількості людей щорічно. Але цікаво, що в Америці є ще один Карнегі, більш відомий, ніж Дейл - Ендрю Карнегі, мультимільярдер і меценат, легенда XIX століття. Він також любив і філософію, залишив після себе помітні афоризми і фрази про мотивації і успіху.
   Як пов'язані між собою Дейл Карнегі та Ендрю Карнегі? Ніяк. Вони жили в різний час, не були один з одним знайомі, родичами не були. Але з прізвищем відбулася цікава історія.
   Справа в тому, що коли Дейл Карнегі починав кар'єру викладача, він уже чітко розумів, що вміє мотивувати людей на певні звершення. Свої 500 доларів для того, щоб почати коучинговий діяльність, він заробив на продажах. Але для консервативної Америки початку XX століття - ситуація, коли людина з 500 доларами в кишені вчить прожженних бізнесменів, як їм вести бізнес і вибудовувати стосунки, була просто смішною. Це зараз у свідомість ділових людей міцно увійшла думка про необхідність наставників і тренерів. Тоді над Карнегі б просто посміялися. Дослідники біографії психолога пов'язують з цим фактом зміну написання прізвища, яку Дейл здійснив у 1922 році. В оригіналі його прізвище пишеться Carnagey, а він замінив її на Carnegie - як у Ендрю Карнегі. Останній якраз помер у 1919 році. На слуху були величезні витрати Карнегі на благодійність; він пожертвував більше 30 мільйонів доларів пенсійним фондам і громадським організаціям, побудував Карнегі-Холл - найвідоміший концертний зал в Нью-Йорку. А тут - молодий Карнегі, викладач, який виграв до того часу найпрестижніші нагороди з ораторської майстерності. Пішли чутки, що це не те син, не то племінник мільярдера. Клієнти потягнулися в його фірму, і незабаром від бажаючих навчатися відбою не було.
   Так, трохи безпринципово, Карнегі вирішив проблему власного піару. Втім, якість своїх ідей він довів. Адже його головні праці, настільки популярні в усьому світі, були написані в 30-40-ті роки минулого сторіччя, але досі не втрачають актуальності.