Бізнес в селі

   На сьогоднішній день розвиток бізнесу в селі - запорука успішного функціонування національної економіки. А так як ця сфера недостатньо розвинена, багато держав вживають заходів для залучення малого бізнесу в сільську місцевість. Бізнес в селі має ряд особливостей. По-перше - це низький рівень конкуренції, а частіше, повна її відсутність, що є вагомою перевагою для бажаючих відкрити свій бізнес на селі. Ще одна перевага такого роду діяльності - відносно дешева, легкодоступна й затребувана в більш великих поселеннях сировина.

   Наступна особливість бізнесу в селі - досить низький рівень доходів місцевого населення, що, з одного боку, вигідно бізнесменові при наймі працівників, але, з іншого боку, обумовлює низьку купівельну спроможність населення. Якщо врахувати і звернути на свою користь всі ці фактори, можна відкрити досить вигідний бізнес на селі.
   Давайте розберемося, як же все-таки почати свій бізнес на селі. Перш за все, потрібно ретельно вивчити населений пункт, в якому ви збираєтеся відкрити бізнес: його потенціал, кількість постійних і сезонних жителів, вікові групи, середній рівень і джерела доходів, а також на що населення їх витрачає. Тепер спробуємо відповісти на питання, яким бізнесом зайнятися в селі. Враховуючи сільські масштаби, про великий бізнес мови бути не може. Але відкрити малий бізнес в селі цілком можливо. Наприклад, це можуть бути невеликі підприємства по наданню будівельних послуг (зокрема, будівництво лазень), магазини з продажу насіння і сільського інвентарю і т.п. Також це може бути невелике виробництво комплектуючих для  будь-якого  великого заводу, винесене за межі міста. Але можна і не організовувати підприємство, а просто зайнятися домашнім бізнесом на селі. У цьому випадку ви будете економити на зарплаті, але на плечі ваших домочадців ляже чималий обсяг робіт. Тому, перед прийняттям рішення про відкриття домашнього бізнесу на селі, обов'язково обговоріть це питання зі своїми близькими і заручитися їхньою згодою та підтримкою.
   Бізнес ідеї для села. Генерація бізнес ідеї - одна з найскладніших завдань при відкритті будь-якої справи і його відправний пункт. Від того, наскільки вона оригінальна, доречна й актуальна залежатиме успіх всього підприємства. Розглянемо деякі ідеї малого бізнесу на селі.
   Один з варіантів малого бізнесу на селі - відкриття фермерського господарства по розведенню тварин, птахів або риби. Для відкриття такого бізнесу доведеться понести витрати, пов'язані з будівництвом житла для тварин, закупівлею кормів, послугами ветеринара. Також можна зайнятися виробництвом сільгосппродукції або вирощуванням квітів. У цьому випадку потрібно буде турбуватися придбанням необхідних добрив, насіння, інвентаря, спорудою теплиць і т.п. В обох випадках не зайвим буде транспорт для доставки ваших товарів покупцям.
   Інший популярний спосіб, як зробити бізнес на селі - створення лісопилки. Будівництво сьогодні - одна з найбільш динамічно розвиваючих галузей, а значить, і попит на будматеріали стабільно високий. На базі лісопилки можна зайнятися також деревообробкою. Однак відкриття подібного малого бізнесу на селі потребуює значних вкладень на купівлю спеціального обладнання.
   Для тих, у кого немає бажання копатися в землі і засобів для організації лісопилки теж немає, є більш проста бізнес ідея для села - агротуризм. Цей напрямок тільки недавно отримав популярність, так що конкуренція тут поки що невелика. Для надання подібного роду послуг вам знадобиться власне будинок в селі, забезпечений необхідними зручностями та гарна реклама.
   Малий бізнес в селі може бути спрямований не тільки на експорт в місто, але і на надання місцевим жителям товарів і послуг, в яких вони можуть потребуватися. Це можуть бути різні магазини, майстерні з ремонту техніки, одягу або взуття, послуги зв'язку, перукарські послуги і т.д. Важко визначити, який найвигідніший бізнес на селі. Тут все залежить від потенціалу і умов кожного окремо взятого місця. Головне визначити свою нішу і не шкодувати зусиль.