Бізнес в маленькому місті

   Численні «діти лейтенанта Шмідта» з «Золотого теляти» не дарма прагнули розійтися по малим містам, адже вони точно знали, що невеликі населені пункти - справжній рай для підприємницької діяльності. Так що бізнес в маленькому місті і 100 років тому, і сьогодні, привертає величезну кількість ділових людей. Що ж у невеликих містечках такого привабливого?

   По-перше, розпочати бізнес в маленькому місті значно простіше, ніж у мегаполісі, оскільки вільних підприємницьких ніш тут хоч відбавляй. По-друге, стартовий капітал для відкриття бізнесу в маленькому місті також відрізняється в меншу сторону від тієї суми, яку необхідно відразу вкласти у власну справу, наприклад, у столиці. Економія пояснюється, зокрема, більш дешевою робочою силою і низькою орендною платою в разі, якщо знадобиться зняти приміщення.
   Починаючи бізнес в маленькому місті, перевірте спочатку, чи відповідає він фінансовим можливостям місцевого населення. Зрозуміло, що салон з продажу елітних авто або дорогущих сигар на периферії, швидше за все, користуватися успіхом не буде.
   Особливості реклами в невеликих містах та інших населених пунктах такі, що балом править сарафанне радіо. Такий вид реклами і хороший і поганий одночасно. З одного боку, витрати на «розкрутку» значно скорочуються, а з іншого - бізнес буде перебувати під постійною пильною увагою місцевого населення, і одна-єдина помилка може коштувати підприємцю дуже дорого.
   Кращий бізнес в маленькому місті - той, у якого немає конкурентів. Вільну підприємницьку нішу для розвитку в невеликому населеному пункті знайти не так важко. Однак, якщо «місце» вже зайнято, то конкурентної боротьби уникнути не вдасться. І методи боротьби з конкурентами у місцевих підприємців можуть відрізнятися від тих, які застосовуються у великих містах.
   Які можуть виникнути труднощі? Найнесподіваніші! Для людини, яка приїхала з мегаполісу підкорювати провінцію, «неоране поле» може здатися дійсно диким. Так, наприклад, відкриття бізнесу в маленькому місті пов'язане з оформленням великої кількості документів, як, втім, і скрізь. Але процес їх отримання може сильно затягнутися або навпаки, значно скоротитися - все буде залежати від того, в яких відносинах підприємець перебуває з місцевою владою. Банки, як правило, неохоче йдуть назустріч підприємцю, який приходить брати позику для відкриття невеликого бізнесу в маленькому місті. Це пов'язано з тим, що їм складно з точністю оцінити ризики і прибутковість підприємства. У разі виникнення подібних труднощів, підприємці можуть скористатися програмами підтримки бізнесменів-початківців. Однак ці гроші можна отримати далеко не у всіх випадках, і, крім того, ці суми не такі вже великі. Ще одне ускладнення - низька купівельна спроможність місцевого населення. Ваша пропозиція може бути скільки завгодно вигідною, проте, товар має ймовірність так і пролежати без діла на полиці, адже фінансові можливості жителів периферії зовсім не такі хороші, як у городян.
   Які види малого бізнесу в маленькому місті найперспективніші? Ймовірно, з точки зору розвитку, найбільш цікавими можуть бути відкриття автосервісу, перукарні, кафе, аптеки, надання всіляких послуг населенню: ремонт побутової техніки, ательє з пошиття одягу, служба таксі і т. д. Відкриття невеликих підприємств, наприклад, з виробництва будматеріалів , теж має можливість стати рентабельним. Процес випуску будматеріалів може бути сильно здешевлений в тому випадку, якщо в околицях населеного пункту є піщані або глиняні кар'єри, крейдяні розробки і т. д.