Тепличний бізнес


 Основним природним багатством нашої країни є її родюча земля. У поєднанні з помірним кліматом і дбайливим, не хижацьким, ставленням до цього природного ресурсу навіть невеликий клаптик землі може збагатити свого власника. Правильне і раціональне використання кожного квадратного метра площі гарантує у багато крат окупити всі вкладення.

   Протягом усього свого існування ці землі в центрі Європи розцінювалися сусідніми державами в якості невичерпної комори. Ось і сьогодні абсолютно нічого не змінилося.  Населення міст зростає з кожним роком. Населення, яке споживає щодня тисячі тонн харчових продуктів. Мільйони людей, яких необхідно забезпечити всіма необхідними продуктами харчування. На прилавках супермаркетів та ринках протягом усього року можна зустріти свіжі фрукти, овочі та зелень. Тільки от у зимовий період їх вартість значно перевищує розцінки в порівнянні з періодом сезонного збору врожаю на полях.
   Саме завдяки цій своїй особливості тепличний бізнес і вабить сьогодні багатьох початківців підприємців у всіх куточках країни. Одним з найбільш простих і розповсюджених варіантів відкриття малого тепличного бізнесу є вирощування редиски, невелику тепличку з цим коренеплодом можна зустріти практично в кожному городі. Незважаючи на велику кількість діючих тепличних господарств, дана ніша все ще залишається досить просторою. До того ж вона володіє по-справжньому тепличними умовами для розвитку бізнесу усіх масштабів.
   Якщо говорити про останні тренди в тепличному бізнесі, то мова обов'язково піде про теплиці на гідропоніці. Вони вже досить давно отримали велику популярність і широке поширення у Швеції, Голландії, Японії та ряді інших країн з несприятливим кліматом і дефіцитом вільних сільськогосподарських угідь.
   Відносно недавно на цей прогресивний спосіб вирощування рослин звернули увагу і вітчизняні підприємці. І якщо раніше установка гідропонних установок в теплицях сприймалася як щось з області наукової фантастики, то сьогодні це звучить уже цілком буденно і менш шокуюче як для споживачів, так і для представників бізнесу.
    Враховуючи явно виражену сезонність, крім високих показників прибутковості бізнес на гідропоніці має ряд істотних переваг в порівнянні із звичайною теплицею. У першу чергу до них потрібно віднести велику швидкість росту і високу врожайність вирощуваних культур. Крім цього в принципі відсутня необхідність закупівлі та зміни грунту з причини його повної непотрібності в процесі вирощування. Як наслідок зникають проблеми викликані життєдіяльністю різних грунтових шкідників, а також впливом захворювань і грибків.
   Для більшості споживачів екологічна чистота їжі є одним з головних критеріїв у виборі свіжих рослинних продуктів харчування. Саме з цієї причини повна відсутність пестицидів та отрутохімікатів особливо важливо для плодових рослин, вирощених із застосуванням гідропонних установок. Рослина разом з рідиною отримує тільки необхідні для свого розвитку поживні та мінеральні елементи. Також не слід забувати про економію часу і трудових ресурсів, необхідних для обслуговування теплиці на гідропоніці.
   Таким чином, всі незначні недоліки, які можуть бути у цього способу побудови тепличного бізнесу, меркнуть на тлі всіх його вищеперелічених переваг. Слід звернути увагу, що останнім часом інвестиції у вирощування квітів у тепличних умовах перевищують інвестиції в овочеві культури в кілька разів, а це говорить про високу рентабельність квіткового бізнесу.
   Для починаючих підприємців в плані перспективності та прибутковості саме тепличний бізнес виходить на передній план. Також на його користь грає необхідність залучення відносно невеликої суми інвестицій. Це можна сказати, як про варіант відкрити тепличний бізнес з нуля, так і купити діючу теплицю в безпосередній близькості від великого міста.
   Хоча можливість побудувати теплицю з нуля і дозволить заощадити на старті, але в найближчому майбутньому може спричинити за собою деякі непередбачені обставини. Особливо в плані реалізації готової продукції. Адже для побудови повноцінного бізнесу недостатньо освоїти технологію та способи виробництва продукції, вкрай важливо налагодити стабільні канали її реалізації.