Бджільництво як бізнес

 
   
 Сьогодні бджільництво, як бізнес, ще слабко розвинено на просторах нашої батьківщини, однак багато експертів відзначають, що попит на мед на внутрішньому ринку зростає. Аналогічну ситуацію можна також спостерігати на зовнішньому ринку, адже все більше і більше країн відмовляються від китайської продукції з сумнівною якістю. Відповідно, підвищується закупівельна ціна на мед, яка на зовнішньому ринку становить кілька доларів за кілограм цілющою продукції, а значить, у кожної цілеспрямованої людини з'явився шанс заробити бізнес на бджільництві. Досвід бізнесменів показує, що найбільшого ефекту сьогодні можна досягти, якщо організувати змішане виробництво - закуповувати мед у незалежних постачальників і паралельно розвивати власну пасіку.
   Бджільництво як малий бізнес - з чого починати ? В даний момент в нашій країні основний товарообіг на ринку збуту меду забезпечують любителі, в той час, як у західних країнах ситуація кардинально відрізняється. Досвід показує, що поступово всі дрібні постачальники будуть витіснені великими гравцями, тому якщо ви серйозно вирішили пов'язати свою долю з бджільництвом, починати займатися справою стоїть прямо зараз. Варто відзначити, що основний дохід - понад 80 % - бджолярі одержують від реалізації меду, на такі продукти бджільництва, як прополіс, маточне молочко, пилок, попит поки ще дуже слабко сформований.
   Якщо ви плануєте всерйоз зайнятися бджільництвом, експерти не рекомендують починати справу з створення власної пасіки. Набагато більш доцільно з фінансової точки зору постаратися зайняти посаду адміністратора, об'єднавши під своїм початком кілька невеликих господарств. У цьому випадку за виробництво меду відповідатимуть бджолярі, кожен на своєму місці. А завданням для вас, як управлінця, входитиме переробка сировини і пошук ринків збуту продукції .
   У тому випадку, якщо ви не плануєте випускати мед під власною торговою маркою, а хочете займатися бджільництвом як малим бізнесом з перепродажу сировини, потрібно прагнути до місячного обороту більше 10 тонн. Лише в цьому випадку ваше підприємство буде отримувати не менше 20 % прибутку.
   Бджільництво як великий бізнес проект. Якщо ж ви вибрали бджільництво як основний бізнес і плануєте займатися фасуванням меду, знадобиться купувати спеціальне обладнання. Основні витрати будуть пов'язані із закупівлею сировини - як правило, їх частка в капіталовкладеннях становить від 60 до 70 відсотків. Для розфасовки продукції потрібно буде закупити термокамери ( призначені для « розпуску » меду) та змішувачі ( для купажування у разі виготовлення медових сумішей) .
   Не забувайте, що без наявності сертифікатів якості вашу продукцію на ринок ніхто не пустить, а для цього необхідна лабораторія, яка буде проводити всі необхідні аналізи. Обладнання це коштує більше 200 тисяч доларів, тому якщо ви тільки починаєте свій бізнес, варто купувати сертифікат якості окремо на кожну партію - такі послуги надають невеликі лабораторії.
   Як організувати персонал на вашому підприємстві ? Якщо бджілоферма невелика, то один співробітник може виконувати відразу декілька функцій, наприклад, вантажника, експедитора та фасувальника. Що стосується періоду збору меду, можна найняти до 5 тимчасових робочих, тоді на оплату їх праці доведеться виділити до 20 доларів на тиждень. З часом, якщо бджільництво стане вашим основним бізнес проектом, кількість персоналу буде рости. Приміром, великі бджільницькі підприємства мають штат до ста співробітників.