Вирощування капусти - вигідна ця справа?

   Невеликий агробізнес - вирощування капусти у відкритому грунті - може служити не тільки джерелом додаткового заробітку, але також стати основним видом діяльності зі стабільним прибутком. Як і в будь-якому бізнесі, для нього важливо розробити комплексний бізнес-план, в якому необхідно врахувати оцінки потенційного ринку та оцінки стартових і експлуатаційних витрат. І не забувайте, Ваше підприємство буде існувати відповідно до місцевих правил зонування, державними законами та нормативними актами.

  
   Проблеми, пов'язані з починанням будь-якого бізнесу, в тому числі і такого, як вирощування капусти - знайти покупців і співробітників у тій вузькій зоні, де розташовується Ваше господарство, складності з доставкою продукції на далекі відстані, можливості зберігання запасів і питання підтримки.
   Ваші потенційні покупці:
• Роздрібні торгівці.
• Приватні особи.
• Ресторани високого класу, що пропонують своїм клієнтам натуральну кухню.
   Маленький шматочок землі, кілька близьких людей і продукт, який багато хто із задоволенням вживає в їжу. Так, життя на фермі може представлятися ідеальною мрією. Але з появою великого агробізнесу багатьом дрібним фермерам все важче стає залишатися на плаву і платити за рахунки. Кілька простих практичних порад, які допоможуть вам стабільно заробляти на життя вирощуванням капусти на Вашій невеличкій ділянці:
• Найголовніше - стійкість практики. Хочете, щоб Ваша ферма служила довгостроковою інвестицією, тоді зберігайте свою землю здоровою за допомогою таких методів ведення сільського господарства, як компостування, збирання дощової води і сівозміну;
• Знижуйте витрати. Практика «зроби сам» дозволить істотно заощадити на ремонті механізмів та плануванні робіт на наступний сезон;
• Уникайте боргів. І погода підносить сюрпризи, і Ви не можете виручити стільки грошей, скільки Ви розраховували. Іпотека або кредит стають в такому випадку важким тягарем. Тому почніть з малого, з білокачанної капусти, і розширюватися в міру зростання Вашого прибутку.
• Мінімізуйте навантаження. Подумайте про майбутнє при плануванні форми і розміру Ваших полів для посадки капусти, смуг руху. Збалансуйте власні обов'язки по догляду за рослинами за допомогою (члени Вашої родини або наймані працівники);
• Підтримуйте механізми в належному стані. Звичайний догляд: чистка та профілактичне обслуговування допоможуть уникнути серйозних невдач в майбутньому при вирощуванні врожаю;
• Ведіть точний облік. Володіючи інформацією можна заощадити час і гроші, особливо, при розрахунку прибутку. Запишіть вартість всіх матеріалів (у тому числі, насіння), устаткування і робочої сили, щоб точно обчислити свої ціни.
   Капуста - один з найпопулярніших овочів. Вирощується для приготування їжі (брокколі) і використовується в салатах (пекінська і червонокачанна). Застосовується, як рослинний корм для тварин (білокачанна). Насіння різних її сортів широкодоступне в насіннєвих магазинах.
   Починаючи свій капустяний бізнес, потрібно знати основи її агротехніки, щоб зіставити свої можливості і можливості району, обраного для вирощування рослини. Це допоможе правильно оцінити реальний прибуток та можливі додаткові витрати, які мають відбутися в майбутньому.
   Капуста вирощується в вологих (природні опади або штучне зрошення) умовах. Потреба у воді у цього овоча висока: кількість випавших опадів 500 мм в період росту рослини є оптимальним.
   Найкраща температура для вирощування капусти 16-20 градусів (сама холодостійка - савойська капуста). При температурах вище 25 градусів формування капустяної голови сповільнюється і її розмір знижується.
   Грунти для капусти повинні бути добре дренованими, з високим вмістом органічних речовин, оптимальним рН = 6-6,5. Особливо цього вимагає вирощування кольорової капусти.
 Залежно від сорту, поживного статусу грунту, наявності води і кліматичних умов навколишнього середовища та догляду за рослиною врожайність складе від 40 до 100 тонн / га.

   Вирощування капусти (будь-то пекінська, броколі, брюссельська, савойська, декоративна, білокачанна або червонокачанна) починається з висадки насіння. Незабаром, розсада капусти висаджується на постійне місце в грунт.
   Але, навіть забезпечивши рослинам відповідний догляд, виростивши хороший урожай, Ви навряд чи зможете його продати, що називається «на корені». А тому потрібно подбати про його збереження протягом тривалого часу. Капустяні голови можуть зберігатися деякий час при температурі 0оС і відносній вологості 95%.

   Починаючи вирощування капусти, всі ці тонкощі необхідно врахувати, і тоді успіх стане вашим незмінним супутником.