Найцікавіші стартапи Європи


 Стартап-індустрія розвивається все активніше з кожним роком, а тренд створення власних проектів вже охопив весь світ. Ми зібрали для вас список найцікавіших проектів, які розвиваються в країнах Європи на сьогоднішній день.

Італія: музика, їжа і бізнес-процеси

   Італії пророкують отримання статусу нового високотехнологічного центру. І це не дивно, адже в останні роки стартапи, засновані італійськими фахівцями, все частіше досягають успіху і приковують увагу публіки.
   Musixmatch - додаток, що відображає текст пісні на екрані смартфона. Засновник - Максом Чьочьола. Аудиторія проекту на сьогоднішній день складає 30 млн. користувачів, а база пісень налічує 7 млн. текстів на 40 мовах. Стартап вже отримав інвестиції від двох венчурних фондів.
   Thefork - стартап від Tripadvisor, що містить інформацію про їжу і кращі ресторани Італії.
   Decisyon - симбіоз соціальної мережі і системи, що дозволяє координувати роботу команди компанії. Мета - оптимізація бізнес-процесів. За даними ЗМІ, рік тому компанія отримала інвестиції в розмірі $ 22 млн від американської інвестиційної компанії.

Франція: перевезення та Інтернет речі

   На початку поточного року Франція запустила ініціативу, завдяки якій стартапи можуть подати заявку на відбір і, в разі позитивного рішення, отримати візу на поїздку в країну, місце в інкубаторі і допомогу в розвитку свого бізнесу. Даний крок вказується на зацікавленість країни в нових компаніях і висококваліфікованих фахівцях. Серед найцікавіших французьких стартап-проектів, що досягли успіху, можна виділити:

   BlaBlaCar - знаменита компанія, яка, разом з Uber, вже практично стала синонімом пошуку попутників для поїздки. Кілька тижнів тому стартап закрив новий раунд інвестицій і залучив $ 200 млн, які будуть витрачені на експансію на ринки країн, що розвиваються. В цілому, за 9 років свого існування BlaBlaCar купив 8 компаній і отримав фінансування на загальну суму $ 335 млн.
   Actility - компанія, що спеціалізується на Інтернет речах. Її основний продукт - платформа ThingPark, призначена для підключення до Інтернету речей всіляких організацій. Проект заснований в Парижі в 2010 році, а в червні 2015 отримав інвестиції у розмірі $ 25 млн від фонду Ginko Ventures.

Німеччина: туризм, одяг та електронна комерція

   Берлін - одна з найрозвиненіших стартап-столиць світу. Тут відкривається дуже багато нових проектів, а до 2020 року кількість робочих місць, створених стартапами в столиці Німеччини, згідно з оцінками, має досягти 100 000. Більше того, тут активно розвиваються і інкубатори - нещодавно український стартап Preply став учасником програми інкубатора Techstars Berlin. Серед цікавих стартап-проектів Німеччини ми відзначили:

   DreamCheaper - нове слово в послузі бронювання готелів. Цей сервіс дозволяє не тільки підшукати потрібний готель, в потрібному місці, але ще викупити номер за найнижчою доступною ціною.
   Fitanalytics (раніше - Upcload) - проект, про який активно заговорили в 2011-2012 роках. Він дозволяє знімати мірки з людини безконтактним способом і вибирати одяг, максимально відповідний кожному конкретному клієнтові. Це полегшує життя не тільки покупцям, але і торговельним мережам, що скорочують свої збитки через некоректно підібраний розмір.
   Westing - один з найвідоміших стартапів з розгалуженою мережею представництв у ряді країн. Платформа, що дозволяє купувати предмети декору та меблі з різних куточків світу. Заснована в Мюнхені в 2011 році.

Великобританія: фінанси і музика

   Якщо переглянути рейтинги найперспективніших стартапів 2015 року, то можна помітити, що багато проектів створюються в столиці Великобританії - Лондоні. Це місто займає почесне третє місце в списку найкращих міст для початківців компаній і налічує близько 4000 стартап і 7000 інвесторів. Кажуть, що Лондон має намір скласти серйозну конкуренцію Берліну. Серед найцікавіших і відомих лондонських проектів варто відзначити:

   Shazam - проект, який користується величезною популярністю у меломанів і допомагає визначити пісню по її уривку. Заснований в 1999 році. На сьогоднішній день налічує 11 млн. треків.
   Azimo - створений у 2012 році. Надає послуги по зручному і якісному переказу коштів за кордон, прямий конкурент традиційним банкам. На сьогоднішній день сервіс вже залучив $ 31600000 інвестицій.
   Judo Payments - ще один фінансовий стартап, заснований в Лондоні. Представляє різні платіжні рішення для бізнесу, в тому числі інтеграцію карткових переказів в додатки. Залучений венчурний капітал - $ 14,3 млн.

Естонія

   Естонія - батьківщина Skype, що здійснив революцію у світовому підході до спілкування. А Таллінн - один з найкомфортніших міст для розвитку бізнесу на сьогоднішній день. За даними Wall Street Journal Естонія створює більше стартапів на людину, ніж інші європейські країни. Серед найцікавіших проектів:

   Testlio - платформа для тестування мобільних додатків за допомогою фахівців з усього світу. На початку року проект привернув інвестиції в розмірі $ 1 млн.
   Planet OS - програма збору і візуалізації кліматичних даних.
   Lingvist - стартап, що займається розробкою ПЗ для "адаптивного" і прискореного вивчення мови за спеціальною методикою. У 2014 році привернув інвестиції у розмірі 1 млн. євро.
   
   Індустрія стартапів зміцнює свої позиції по всьому світу. Експерти кажуть, що найближчим часом ми побачимо багато проектів і початківців компаній з інноваційним підходом до найрізноманітніших сфер життя суспільства.