Як стати фрілансером, не кидаючи основну роботу

 Перехід у фріланс в уявленнях багатьох людей часто пов'язаний з гучним звільненням або вихідом з грюканням дверима і обривання всіх контактів з колегами і керівництвом. Насправді, всього цього можна уникнути, більше того, можна, залишаючись працювати на основній роботі, підготувати собі грунт для активного фрілансу. Ми пропонуємо кілька порад, які можуть допомогти тим, хто готується до переходу на вільні фрілансерські хліба.

   Економний фріланс: той, хто володіє інформацією, отримує замовлення
   За часів рецесії багато компаній воліють економити і наймати співробітників на виконання певного виду робіт. Це вигідніше, ніж тримати людину на зарплаті. Працюючи в офісі повний день і спілкуючись зі співробітниками, в тому числі з інших компаній, можна дізнатися, які фірми планують перейти на подібного роду взаємодії зі співробітниками.

   Сам собі продавець: пам'ятайте про репутацію і рекламу
   Для фрілансера дуже важлива репутація, його добре ім'я на ринку пропонованих послуг. Напевно, потенційні замовники швидше погодяться найняти людину, знайому їм як хороший співробітник іншої компанії. Однак, стаючи фрілансером, людина повинна ще й стати продавцем своїх послуг. Це зробити простіше, якщо співробітник відомий серед колег як грамотний фахівець у своїй справі.
   Один з етапів підготовки до активного фрілансу - забезпечення самореклами. Це, як мінімум, створення сайту-візитки, причому не на безкоштовному хостингу. На такому сайті варто вказати якомога більше проектів, в яких фрілансер працював. Фотограф може розмістити приклади своїх робіт, програміст або журналіст - список проектів і компаній, в яких він працював. Фактичні результати діяльності можна доповнити відгуками та рекомендаціями від замовників, або, якщо таких немає - від колег з попередньої роботи.

   Сарафанне радіо: в пошуку роботи
   Ще один важливий аспект роботи фрілансера - допомога колег і знайомих в пошуку замовлень. Готуючись піти у фріланс, варто оповістити своїх колег, друзів, сусідів про цей крок. Це спростить пошук перших замовлень. Люди досі швидше наймають тих, кого їм рекомендують ніж тих, кого вони знайшли, наприклад, на рекрутингових сайтах.

   Безкоштовна робота: плюси і мінуси
   Переходячи у фріланс, варто бути готовим до виконання деяких безкоштовних замовлень. Реальність така, що іноді отримати замовлення можна, продемонструвавши потенційному роботодавцеві свої вміння на конкретній справі, наприклад, виконавши частину роботи безкоштовно. Однак не варто захоплюватися цією справою: деякі роботодавці можуть довго морочити голову і користуватися плодами безкоштовної праці тих, хто шукає роботу. З такими людьми краще скоріше розлучитися.

   Найскладніша ціна - ціна себе
   Один з найскладніших моментів роботи фрілансера - оцінка власної праці. Оплата погодинна або за результат? А як оцінити в цілому ситуацію на ринку? А якщо це стартап, але перспективний? Як не демпінгувати, але й не запросити занадто багато? Найчастіше початківці фрілансери недооцінюють себе і готові працювати за невеликі гроші. Не варто захоплюватися такою роботою, бо це може призвести до розчарування у фрілансі. Крім того, варто пам'ятати, що зростання досвіду повинно вести до зростання винагороди: адже роботодавець наймає вас не тільки для виконання певного завдання, він купує ще й ваш досвід.