Як відкрити свою справу без початкового капіталу

 
Як відкрити свою справу без початкового капіталу
 Чи важливий початковий капітал при створенні бізнесу? Для багатьох відповідь очевидна - так, він не завадить. Однак практика показує, що найуспішніші стартапи створювалися з нуля на одному лише ентузіазмі.

   І ось чому:
  • Підприємець ніколи не вкладе весь свій капітал в проект. Скільки б грошей не було, певна частина завжди відкладається на «чорний день». Часто стартап страждає від недофінансування, при цьому зовнішні ресурси не залучаються.
  • Бізнес без початкового капіталу мотивує і змушує рухатися вперед. Наявність власних коштів розслабляє, точніше «не напружує».
  • Підприємець, у якого є заначка, намагається вкласти мінімум коштів і отримати максимум прибутку. Для деяких сфер бізнесу це фатальна помилка. Наприклад, на одній торговій площі бізнесмен відкриває магазин з продажу комп'ютерної техніки та туристичне агентство. У підсумку, жоден вид бізнесу не працює на повну потужність. Розподіл ризиків (диверсифікація) - важлива складова бізнесу без початкового капіталу. Однак, перш за все, слід розставити пріоритети і довести до розуму хоча б один із напрямів.
  • Не варто поспішати купувати приміщення для відкриття бізнесу. Для початку цілком достатньо орендованих площ.
  • Не бійтеся брати кредити. Реалізувати деякі проекти без позикових коштів практично неможливо. Для накопичення великого стартового капіталу може піти півжиття.

  
   Не маючи власних грошей для відкриття справи, в першу чергу, слід визначитися зі сферою діяльності. Пробувати свої сили в абсолютно незнайомій ніші - це не правильне рішення.
   Існують наступні варіанти бізнесу без початкового капіталу:
  • використовувати чужий досвід - взяти готову ідею, яка вже приносить гроші в Вашому місті;
  • запропонувати жителям щось нове.

   У мегаполісі здивувати когось новим продуктом або послугою досить складно. Зовсім інша справа - регіони. Так чи інакше, успішні бізнес ідеї перекочовують з великих міст.
   Перш ніж відкрити свою справу без початкового капіталу, необхідно провести ретельний аналіз обраної ніші. В першу чергу нас цікавить цінова політика і способи просування товару, якими користуються конкуренти.
   Без реклами заявити про свій продукт дуже складно. Ми розглядаємо бізнес без початкових вкладень, тому платні варіанти відкидаємо відразу. Нам підійде:
  • сарафанне радіо;
  • листівки та візитки;
  • соціальні мережі, реклама та безкоштовні дошки оголошень.

   Відкрити бізнес - це півсправи. Тепер необхідно зібрати клієнтську базу. Перших покупців можна залучити низькими цінами, акціями і бонусами.
   Перші клієнти повинні бути не просто задоволені, вони повинні отримати захват від індивідуального підходу в обслуговуванні. По-іншому відкрити свою справу без початкового капіталу не вийде. Коли клієнтська база почне збільшуватися, можна поступово підвищувати ціну, удосконалюючи при цьому якість послуг, що надаються. Принцип «кількість на шкоду якості» швидко розноситься між клієнтами і ставить хрест на молодому бізнесі.
   Так як власних грошей у нас немає, потрібно розглядати ідеї з швидкою окупністю. Виділимо найбільш перспективні напрямки:
  • торгівля в інтернеті. Для продажу товару навіть не потрібен інтернет-магазин. Досить створити мандрівникові в соціальній мережі, оформити групу і пропонувати друзям і знайомим продукт;
  • сфера послуг. Кожен з нас має навики, за допомогою яких можна заробляти гроші. Репетиторство, копірайтинг, консультаційні послуги. Подумайте, знання в якій області можна конвертувати в гроші;
  • обслуговування. Сюди можна віднести клінінгові послуги, ремонт автомобілів, пошив одягу.