Своя транспортна компанія

  
  Відкривши будь-яку міську газету оголошення можна знайти безліч пропозицій про вантажоперевезення. Незважаючи на велику конкуренцію, оголошення про квартирні переїзди і доставку вантажів по місту і передмістям виходять із завидною постійністю, керуючись навіть тільки цією ознакою, можна зробити припущення, що цей бізнес прибутковий. Особливо актуальною ця діяльність буде у великих містах. Давайте розберемося, що потрібно, щоб відкрити свою транспортну компанію і заробити на цьому грошей.
   Для відкриття свого бізнесу в сфері міських автоперевезень, перш за все, необхідно придбати автотранспорт. Серед дешевих варіантів - вітчизняні «Газелі» і «Бички», вони коштують відносно недорого, але для бізнесу це не найкращий варіант. Справа в тому, що вартість володіння цими автомобілями досить висока, вони часто ламаються, а через кілька років активного використання буквально перетворюються на купу металобрухту, яку неможливо буде продати за розумні гроші.
   Зовсім інша справа - імпортна техніка, вона коштує дорожче, але простій через поломки буде зведений до мінімуму, її можна експлуатувати раза в два довше і після цього вигідно продати. Так що якщо у вас є достатньо грошей, найкраще купити вантажний транспорт закордонного виробника.
   Важливими параметрами при виборі автотранспорту є вантажопідйомність і обсяг кузова. Оптимальною комерційною вантажівкою вважається автомобіль з вантажопідйомністю не менше 1,5 тонн, а обсяг кузова повинен бути не менше 12-14 кубометрів.
   Чистий прибуток на місяць залежить від міста, в якому ви будете вести свій бізнес, за найскромнішими підрахунками, на одній машині можна заробити мінімум:
1) Газель - від 3 тисяч грн.;
2) "Бичок" або подібна їй за вантажопідйомністю техніка - від 6 тисяч грн.;
3) вантажівка-пятитоннк - примірно від 8 тисяч грн.;
4) фура - не менше 33 тисяч грн. на місяць.
   Ці розрахунки враховують, що ви господар машини, зарплату водія, бухгалтерські послуги, податки вже відняті, це буде чистий прибуток. Якщо у вас тільки одна машина, бухгалтерію ви ведете самі, то можна сміливо збільшити цю суму.
   Однозначну відповідь, який комерційний транспорт купувати краще, ви можете отримати тільки самі, на основі аналізу. Все залежить від типу вантажів, перевезення яких найбільш популярні в вашому регіоні. Тому першим ділом прозондуйте довколишні до вас ринки, де затребувані послуги вантажоперевезень, що возять найбільш часто? Виходячи з отриманої інформації, починайте підбирати собі транспорт. Вантажний транспорт, на жаль, аж ніяк не універсальний, а тому до первинного аналізу ринку збуту послуг варто поставитися дуже серйозно.
   Після того як машина придбана, ви оформилися в якості Приватного Підприємця, а також розмістили рекламу почнуться звернення потенційних клієнтів.
   Одним з основних постачальників замовлень буде посередник. Він, по суті виконує роль диспетчера. Для того, щоб спілкування з потенційними замовниками проходило без будь-яких перешкод ви повинні мати при собі наступне:
а) транспортний засіб, на якому власне і будуть виконуватися замовлення;
б) водійські права, з якими можливе управління цим засобом;
в) документи, які підтвердять, що Ви - юридична особа або ПП.
   Існує й інша сторона цього бізнесу - тіньова. Не всі люди, які заробляють перевезеннями на автотранспорті, володіють всіма необхідними документами і створюють юридичну особу. Багато воліють працювати втемну. Заробіток при цьому з одної Газелі може досягати і 20 тисяч грн., однак і ризик значно більший, ніж у тому випадку, коли всі операції проводяться офіційно.
   Окреме питання з водіями. Якщо Ви наймаєте водія, то необхідно враховувати, що паспорт і права, з якими він приходить влаштовуватися на роботу, можуть бути підробленими. Радимо укласти договір з колекторським агентством, яке перевірятиме минуле фахівця. Вартість подібної послуги - близько 10 тисяч грн. на місяць. Радимо суворо відноситися і до медичного огляду водіїв, водії повинні бути здорові і не зловживати алкоголем.
   Основним годувальником вантажоперевезень в останнє десятиліття став будівельний ринок. Але «завдяки» кризі він істотно знизив обсяги, а відповідно і попит на автоперевезення впав. Ще рік тому, будови росли, як гриби після дощу, і багато приватних підприємців спішно закуповували автотранспорт, щоб встигнути заробити на цьому бумі. Це створило велику тисняву на ринку. Тут прийшла криза, і маса замовлень істотно скоротилася, залишивши тим самим багатьох не при справах.
   Крім цього, вантажний парк великих будівельних компаній вивільнився, і вони, щоб транспорт приносив хоч якийсь дохід стали складати чималу конкуренцію приватникам на ниві вантажоперевезень.
  Як вижити в ситуації, що склалася? А ще краще не просто вижити, а й розвинути свою справу? Відповідь проста - чим більше вузькоспеціалізований ринок ви плануєте охопити, тим більше шансів на ньому втриматися. Наприклад, бетономішалки або машини з маніпуляторами будуть затребувані завжди, тому що пропозиція в цьому секторі обмежена. А от звичайні Камази і Газелі зараз не дуже затребувані, пропозиція перевищує попит.
   Сьогодні ми поділимося з вами специфічною арифметикою, яка була складена давно діючими гравцями ринку автопослуг.
   Необхідно придбати вісім машин, які будуть відрізнятися по своєму класу і типу перевезеного вантажу. Тоді місячний оборот компанії досягне приблизно 160 тисяч грн.
   Працюючи з подібним автопарком, обов'язкова наявність на рахунку компанії ще не менше 500 тисяч зарезервованих гривень. Ці гроші стануть в нагоді, якщо трапиться форс-мажорна ситуація.
   В такому випадку компанія вийде на першу точку беззбитковості. І тільки тоді можна дозволити мати просто господаря компанії (без додаткових посад), а також найняти власного диспетчера та водіїв, які працюватимуть за оклад.
   Наступним кроком стане покупка 16 автомобілів. Таким чином, ви досягнете другої точки беззбитковості, на якій можна не просто працювати в плюс, але ще й розвиватися без кредитів.
   Але все це буде при успішному розвитку бізнесу, а відкрити свою транспортну компанію можна і за наявності одного автомобіля. Варто враховувати, що доведеться багато працювати і поєднувати в одній особі господаря, водія та диспетчера. Але хто боїться тимчасових труднощів, той не зможе побудувати свій успішний бізнес.