Робимо бізнес на підлогах

  
Щоб зрозуміти, наскільки бізнес з облаштування підлоги може бути перспективний, досить звернутися до статистики. У нашій країні житловий фонд налічує близько 39,7 млн​​. квартир, побудованих в радянський період. А це 1814200000 кв.м загальної площі. Плюс 8,5 млн. новобудов площею 560 600 000. кв.м. Разом - 2374800000 кв.м далеких від ідеалу підлог, що дає непогані шанси на постійний попит на послугу. 
   Вимогливий споживач, слідуючи моді, більше не згоден закривати очі на помилки проектування, в надії приховати їх під килимом в кімнаті. І якщо вірити опитуванням, як мінімум половина власників мріє наблизити підлоги в своєму житлі до сучасного стандарту. На жаль, бажаючи заощадити, багато беруться за вирішення цього завдання самостійно, не володіючи при цьому належними навичками. Як результат - велика кількість помилок під час технологічного процесу, що призводить до погіршення експлуатаційних властивостей. А жадібний, як відомо, платить двічі. Це розуміє все більше число людей, що виводить бізнес на абсолютно новий якісний рівень.
   З чого почати? По-перше, необхідно ознайомитися з санітарними нормами і правилами. Що стосується технології вирівнювання підлоги, то тут вибір широкий. Стяжку можна виконувати мокрим, сухим, напівсухим способом, а також проводити монтаж так званих фальшполів.
   Серед наших громадян найбільш затребуваною залишається мокра стяжка. Сумішшю з піску, цементу і керамзиту або щебеню заливається бетонна поверхня підлоги, потім за допомогою спеціального інструменту задається необхідний рівень. Цей вид стяжки ще не один рік буде займати лідируючі позиції в секторі ремонтів класу «економ», оскільки не вимагає значних капіталовкладень. Мінусом можна вважати тривалий термін затвердіння бетонної суміші. Крім того, проводити роботи з укладання підлогового покриття на бетонно-керамзитову стяжку дозволено не раніше, ніж через 28 днів.
   Якщо необхідно скоротити час проведення ремонтних робіт, професіонали радять використовувати «наливну підлогу», яка висихає вже через шість годин, а укладку фінішного шару можна проводити через 3-5 діб. Монтаж наливних підлог виконувати набагато простіше завдяки присутності в цементно-піщаній суміші присадок-модифікаторів або поліуретанових смол. Фахівці зазначають, що експлуатаційні характеристики такої підлоги набагато кращі.
   Напівсухі цементні стяжки мають більш низьке водо-цементне співвідношення (близько 0,35-0,43), завдяки чому задана міцність складу досягається вже через чотири дні. Мінусом цієї технології можна вважати необхідність армувати основу підлоги металевою сіткою, що підвищує трудові витрати. 
   Суха стяжка - найбільш простий з точки зору монтажу варіант облаштування підлоги. Бетонна основа засипається спеціальним матеріалом, а зверху кладеться підкладка. Розроблена радянським науково-дослідним інститутом типології та експериментального проектування, ця технологія не втратила своєї популярності до сьогоднішніх днів. А завдяки поліпшенню міцності сучасних підкладок суха стяжка вважається найбільш доцільним варіантом.
   Модульні фальшполи цінуються за їх низьку трудомісткість. Система являє собою п'єдестали з плит, які монтуються безпосередньо на перекриття. 
   Плити бувають:
 - сталеві (металеві короба заповнюються легким бетоном);
 - з ДСП;
 - з ДСП зі сталевим покриттям.
   Як підкладка використовується фанера, спінений поліетилен, полістирол, технічна пробка, деревостружкові плити та ін. Вибір підходящої підкладки залежить від багатьох факторів і вимагає ретельного аналізу.
   Екологічна безпека. Не останню роль при виборі матеріалів грає ступінь еко-безпеки. Експрес-аналітик хімічних домішок в житлових приміщеннях Євген Сисоєв зазначає, що оцінка будматеріалів щодо їх здатності виділяти шкідливі речовини, надзвичайно важливий момент. По-перше, 5-8 годин на добу людина знаходиться в стані сну. Спальне місце знаходиться на висоті, досить близької до підлоги, а значить пари формальдегідів, які виділяються недоброякісним матеріалом, з легкістю потрапляють в організм людини. Не забувайте і про дітей, для яких підлога - це основне місце для ігор. Формальдегіди є найпотужнішими канцерогенами і можуть роками накопичуватися в організмі, що призводить до алергій, мутацій на клітинному рівні і в кінцевому результаті до раку.
   Де ж шукати невидимого ворога? Джерелом отрути в першу чергу служить фанера. На Заході вже давно заборонили використовувати цей матеріал в меблевому виробництві та будівництві. Екологічною заміною є дерево-стружкова плита гарячого пресування.
   Як заробити хорошу репутацію. Якщо ви орієнтуєтеся в асортименті ринку, це дозволить зарекомендувати себе в якості розумного фахівця. Роблячи ремонт у квартирі, замовник розраховує, що як мінімум п'ять років йому не доведеться боротися з несправностями. Якщо ви вирішили робити бізнес на укладанні підлог, роз'яснювальна робота щодо якості матеріалів тільки зіграє вам на руку. Інший замовник готовий переглянути кошторис витрат і збільшити її в рази, якщо почує обгрунтоване роз'яснення, чому доцільніше використовувати той чи інший матеріал. Ніхто не стане ризикувати здоров'ям домочадців, знаючи якої шкоди може завдати неякісна продукція. Ви заслужите репутацію людини, яка «поганого не порадить», а сарафанне радіо послужить найдієвішою рекламою.
   Що стосується попиту, то самими затребуваними залишаються покриття з ламінату, плитки, лінолеуму і паркету. Хоча прогрес не стоїть на місці і замовники все більше стали цікавитися скляними і 3D-полами. Однак тут також необхідні спеціальні навички і підготовка. Неякісна заливка такої підлоги приведе до тріщин і подряпин вже через 1-2 роки.
   Кому підходить цей бізнес. Привабливий бізнес тим, що на стартапі окрім професійних знань і невеликого набору ручного інструменту нічого не буде потрібно. І тут можна працювати по одній з наступних схем:
 - укладання підлог в комплексі з іншими будівельними послугами;
 - вузька спеціалізація.
  Другий варіант більше підходить тим, хто мріє втілювати цікаві дизайнерські рішення та складні творчі завдання. В цьому випадку потрібна гранична концентрація на одному напрямку, що стає неможливим, якщо ви фахівець широкого профілю. Якщо ваша мета 10-20 тис. грн. в місяць, вузькоспеціалізований бізнес може бути цілком самодостатнім.