Бізнес без початкового капіталу

 
 Почати бізнес бажання є, а початковий капітал - відсутній? Ця ситуація знайома багатьом молодим підприємцям. І кожен виходить з неї по-своєму. Чи реально почати бізнес не маючи грошей? Практика показує, що цілком, хоча зв'язок, транспорт та інші накладні витрати на початковому етапі все одно доведеться оплачувати зі своєї кишені. Її можна вважати похибкою у розрахунках при початку таких популярних бізнесів, як магазини і кафе.

   На що зазвичай витрачають початковий капітал? На оренду офісу, зарплату співробітникам, купівлю обладнання, замовлення товарів, рекламу. Мені бачиться, що існує дуже небагато людей, здатні отримати це все безкоштовно. Тому якщо хочеться почати бізнес без початкового капіталу, від усього перерахованого доведеться відмовитися.
   Для початку відмовтеся від офісу. Почніть бізнес, працюючи вдома. Якщо потрібно зустрітися з клієнтами, приїжджайте до них або домовтеся про зустріч в якомусь кафе чи фойє готелю.
   Якщо можливо повністю відмовитися від використання найманої праці і робити все самостійно - відмовтеся. Якщо не можливо, то не слід наймати персонал на повний робочий день. Домовтеся з кількома людьми про роботу з оплатою за фактом її виконання.
   Краще надавайте послуги. Якщо не зв'язуватися з фізичними товарами, то не потрібні будуть гроші на їх закупівлю, транспортування і зберігання. Якщо все ж є бажання працювати з реальним товаром, спробуйте брати його на реалізацію малими партіями, з умовою що заплатите, коли продасте.
   Використовуйте найменш дорогі способи залучення клієнтів. А на початковому етапі - бажано взагалі безкоштовні. Розгляньте способи знайти клієнта і виберіть той, який зажадає менших фінансових вливань.

   Найпоширеніші ідеї бізнесу без початкового капіталу

   Консультації. Грошей не вимагає взагалі. Ви продаєте ваш досвід. Складність полягає в тому, що потрібно, по перше, мати досвід, який можна продати, а по друге, переконати в цьому потенційних клієнтів. Їх пошук буде набагато простійшим, якщо у вас вже є зв'язки в тій сфері, в якій ви хочете почати консультувати. Такий бізнес можна розглядати в якості чергового витка розвитку кар'єри.
   Освітні послуги. Курси з навчання масажу, риториці, малювання. Та всього, що душі завгодно. Потрібно знайти досвідченого педагога, якщо ви таким не є, приміщення в оренду на пару вечорів і клієнтів, яких в такому бізнесі знайти простіше, ніж в консультаційному. Але працюють на вас викладачі, які можуть запросто відокремитися і почати свою справу.
    Логістика. Запропонуйте клієнтам організацію доставки їхнього товару туди, куди їм треба. Потрібен не капітал, а вміння домовлятися з безліччю транспортних компаній і зістиковувати все в часі.
   Інтернет-магазин. Витрати на його відкриття дуже невеликі, можна легко вкластися в $ 100. Якщо продавати вдалий товар, можна побудувати успішний бізнес.