Бізнес на вирощуванні та продажі картоплі

   Рослинництво є відмінним бізнесом, що не вимагає наявності великого стартового капіталу. Одним з видів бізнесу, пов'язаних з рослинництвом є вирощування картоплі. Як відомо, картопля - це другий хліб, тому бізнес за його вирощування і продаж - справа прибуткова і, що важливе стабільне, що користується постійним попитом.
   Як і будь-яку іншу комерційну діяльність, бізнес з вирощування картоплі необхідно починати зі складання докладного бізнес-плану. Бізнес-план повинен містити розділи про передбачувані прибутки, витрати, а також передбачувані площі для посадки картоплі.

 Вкрай важливим моментом у цьому виді бізнесу є приділення особливої ​​уваги питанням землекористування. На сьогоднішній день землекористування можливе у двох видах - оформлення земельної ділянки в приватну власність і оренда.
   Для визначення площі майбутнього картопляного поля необхідно розрахувати кількість працівників, яких планується залучити до робіт з вирощування картоплі, величину їх заробітної плати і, відповідно, податки, сплачувані з неї.
   Для здійснення робіт буде потрібнен трактор, який також можна придбати або орендувати, що в обох випадках потягне за собою додаткові витрати.
   Про продажу вирощеної картоплі з організаціями слід домовлятися ще з весни. Після досягнення домовленостей, необхідно скласти відповідний договір про закупівлю та постачання і підписати його з обох сторін. Не дивлячись на те, що складання такого договору не є обов'язковим, його наявність дозволить займатися виключно агротехнічними заходами, націленими на отримання максимального врожаю. При цьому варто зазначити, що 100 центнерів картоплі, отримані з одного гектара - це далеко не гранична кількість для помірного клімату.
   У разі наявності земельної ділянки, трактора і необхідного навісного обладнання вирощування картоплі для подальшого продажу може бути одним з пріоритетних напрямків агробізнесу.
   Вирощування та продаж картоплі є одним з найбільш перспективних видів бізнесу на селі, що не вимагає значних особливих витрат на організацію.