Бізнес-ідеї. Як відкрити гончарну майстерню

   Мабуть, гончарне мистецтво можна віднести до числа найдавніших у всьому світі. Археологічні розкопки підтверджують цей факт, постійно пред'являючи суспільству нові експонати - гончарні вироби, створені сотні років тому. Однак і донині майстер, який досконало володіє гончарним мистецтвом, може заробити непогані гроші, відкривши власну майстерню. Безліч шанувальників гончарного мистецтва сьогодні постійно підтримують популярність цього бізнесу. Тому багато фахівців приймають рішення перетворити своє хобі на джерело доходу, і в більшості випадків це рішення виявляється правильним.
    Для того, щоб відкрити гончарну майстерню, і зробити її прибутковим бізнесом, слід скласти грамотний і аргументований бізнес-план, і виконувати його. Важливо відзначити, що навіть якщо Ви зовсім не знайомі з гончарною справою, але ця сфера роботи цікава Вам, то відкрити таке підприємство цілком реально. Досить просто мати уявлення про те, з яких етапів складається виробництво гончарних виробів, а також бути хорошим менеджером, успішним організатором. У цьому випадку можна відкрити підприємство, на якому працюватимуть гончарні фахівці з найму. Грамотна організація бізнесу в цьому випадку стане запорукою успіху. На самому початку слід створювати бізнес з мінімальними витратами, що дозволить в найкоротші терміни отримати прибуток і окупити всі витрати. Потім, з часом, бізнес можна буде розширювати, збільшуючи виробничі потужності і кількість персоналу. Вибравши таку стратегію роботи, підприємець зможе в найкоротші терміни створити рентабельний бізнес.Слід зазначити, що значною переважною характеристикою гончарного бізнесу є мінімальний рівень конкуренції в цій галузі.
   Завдяки цьому ємність ринку висока, і отримати прибуток тут не складно. Однак, з іншого боку, неодмінною умовою отримання прибутку від гончарної майстерні є твір виключно якісного продукту. Якщо створювати рядовий товар, який якісно не відрізнятиметься від товарів аналогічних фірм, то на прибуток підприємство навряд чи може розраховувати. Тепер слід перейти безпосередньо до процесу організації гончарного бізнесу. Спочатку підберіть відповідне приміщення. Тут ключову роль не матиме його територіальне розміщення, тому вибравши приміщення далеко від бізнес-центру міста, можна значно заощадити на оренді. Фахівці не рекомендують відразу купувати приміщення у власність. Досить просто орендувати його, і перевірити, наскільки зручним воно буде. Існують деякі вимоги до площі виробничого приміщення. Оптимальним вважається приміщення, яке складається з двох кімнат. Одна з них, площею приблизно 50 квадратних метрів, буде використана в якості майстерні, а друга - приблизно в 20 квадратних метрів - необхідна для організації складу.
   Після того, як знайдено помешкання, і укладено відповідний договір оренди, варто задуматися про придбання обладнання. Не варто купувати його самостійно, якщо Ви глибоко не розбираєтеся в цьому питанні. Порадьтеся з фахівцем, і в цьому випадку ймовірність неправильного вибору буде мінімальною. У перший час достатньо буде такого обладнання, як гончарний круг, обладнання для замісу глини, ваги для дозування глиняної маси в сирому вигляді, форми для виробів різного призначення, а також спеціальна піч, яка використовується для випалу готових виробів. Крім того, не зайвим буде й устаткування для складу - стелажі, полиці і шафи. Важливо, щоб таке обладнання повністю зберігало тендітні вироби від ушкоджень.Як тільки обладнання вибрано і розставлено в орендованому приміщенні, можна приступати до підбору персоналу. Багато підприємців, бажаючи заощадити на цьому пункті витрат, передають одному співробітнику всі обов'язки. Але це рішення в корені неправильне. Адже навіть фізично одна людина не може виконати весь обсяг робіт. Особливо уважно поставтеся до розподілу обов'язків і в тому випадку, якщо Ви самі плануєте займатися ліпленням. У цьому випадку підприємцю доведеться одночасно і займатися виробництвом продукції, і налагоджувати збут по різним каналам, і шукати постачальників і замовників, і проводити рекламні компанії. Тому оптимальним рішенням є розподіл обов'язків між декількома співробітниками. До речі, оплата праці повинна повною мірою відповідати кількості покладених на працівника обов'язків, і його кваліфікаційним рівнем. Деякі підприємці наполягають на наступному способі збільшення прибутку, одержуваної від роботи гончарної майстерні. Для його реалізації потрібно відкрити додатковий цех, який буде займатися виробництвом унікальних виробів, які випускаються під замовлення в єдиному екземплярі. Іноді на цьому місці працює і сам підприємець, якщо він знайомий з гончарним мистецтвом і має досвід у виготовленні такої продукції. Ексклюзивні гончарні вироби можна продати за високою ціною, і отримати з цього значний прибуток.
   Для того, щоб гончарна майстерня була дійсно прибутковою і успішною, відразу після того, як будуть улагоджені всі організаційні питання, приступити до формування каналів збуту. Тут може допомогти реклама, участь у художніх виставках, безпосередня взаємодія з потенційними клієнтами. У кожному місті можна виділити ряд каналів збуту, які будуть зацікавлені в придбанні продукції гончарної майстерні. Це сувенірні лавки в торгових центрах міста, на вокзалах і в аеропортах, великі супермаркети, квіткові магазини. Сьогодні потужним і ефективним каналом збуту є Інтернет. Створіть власний інтернет-магазин, або продавайте товари через аукціонні сайти, і прибуток збільшиться в найближчий час. Виконуючи всі представлені рекомендації, Ви маєте максимум можливостей для того, щоб створити перспективний і прибутковий бізнес по виробництву і реалізації гончарних виробів.