Вендінговий бізнес

  Кавові і закусочні автомати сьогодні можна зустріти на кожному кроці. Адже ритм сучасного життя зробив цей вид послуги практично необхідним. Але якщо одних цікавить асортимент і якість, то інші намагаються побачити зворотний бік медалі і зрозуміти в чому прибутковість вендингу, тобто цього виду бізнесу.
   Будь-яка справа має починатися з ідеї. Для вендінгу в цьому плані теж немає винятків. Головна ідея полягає в тому, що замість вас гроші заробляє автомат, який щось продає. Що саме - залежить від вашого особистого вибору. Сьогодні у всьому світі існують такі види вендингу:

 - кофеавтомати з можливістю приготування гарячих і холодних напоїв;
 - автомати, що продають чіпси, шоколад та інші снеки;
 - автомати, що пропонують іграшки;
 - механічні автомати з жуйкою, цукерками, бахілами і іншим штучним товаром;
 - автомати з газованою водою;
 - музичні автомати;
 - масажні крісла.
   Визначившись із напрямком, в якому ви хочете працювати, слід детально розібрати всі нюанси цього виду бізнесу. Вендінг також має на увазі бізнес план, оподаткування, цільову аудиторію і т.п. Продаж за допомогою торгових автоматів давно зарекомендувала себе як прибутковий бізнес. Важливо лише врахувати його специфіку.
   З чого почати вендінг? Перше питання, яке ви повинні собі задати - хто буде вашим покупцем? Таємничий споживач, який буде взаємодіяти з вашим автоматом повинен бути задоволений асортиментом. Приміром, історично перші кофеавтомати були розраховані на молодь і людей, що живуть в динаміці. Сьогодні, щоб зрозуміти, хто потребує ваших послугах потрібно просто бути спостережливим.
   Другий пункт виникає з першого. Пов'язаний він з місцями розміщення автоматів. Розглядайте їх як міні-магазини. Тут важливо розуміти, що прибутковість бізнесу безпосередньо залежить від точки, де стоїть автомат. У список найбільш актуальних місць входять аеропорти, вокзали, вузи та інші місця великого скупчення людей.
   Продукти для вендінгу також мають велике значення. Починати слід з найбільш актуальних і звичних людям кавових автоматів. Поруч з ними можна поставити і ті, в яких продаються різного роду закуски. Таким чином ви уб'єте відразу двох зайців і швидко окупите витрати пов'язані з відкриттям справи.
   Персонал. Новачки вендінгового бізнесу часто беруться обслуговувати автомати самі і цим роблять велику помилку. Мережа поступово зростає, і впоратися поодинці поступово стає неможливо. Тому важливо найняти добре підготовлений персонал. Співробітники мережі повинні як мінімум мати технічну освіту, а також бути акуратними і чесними. Пам'ятайте що від людей, які знімають виручку, безпосередньо залежить ваш особистий прибуток.
   Графік обслуговування. У ваших співробітників повинен бути чіткий графік об'їзду автоматів. Щоб отримувати хороший дохід автомати повинні працювати цілодобово. А це значить, що і товар повинен поставлятися в будь-який час доби. Якщо продукту не виявиться в наявності, клієнт навряд чи знову скористається вашою машиною.
   Витрати і доходи. У висновку варто трохи сказати про витрати, які вимагає вендінговий бізнес. Якщо говорити про цифри, то вийде наступна картина:
 - на кавовий автомат ви витратите приблизно $ 1500-5000;
 - сама кава обійдеться вам в суму від $ 150 в місяць;
 - посуд і різні інгредієнти від $ 150 в місяць;
 - зарплата персоналу $ 300-500 на місяць;
 - оренда торгового місця $ 100 в місяць.
   При цьому прибуток з тих 50-ти порцій кави на добу складе від $ 500 і вище. Пам'ятайте, що машини теж потребують уваги і особливого догляду. Правильно організований вендінг дозволить вам заробляти гроші, навіть коли ви спите.