Як відкрити свій бізнес - з чого почати?

   Хочу відкрити свій бізнес - з чого почати? Якщо ви задалися цим питанням, то вже на 50% виконали задумане. Чому? Відповідь проста. Знайти в собі сили стати незалежним і самостійно керувати життям і своєю справою це величезний крок вперед. Все що залишається зробити далі - лише формальність, яка вимагає певних зусиль і організаторських здібностей. З чого можна почати свій бізнес і як це зробити правильно - на цій темі ми і загостримо особливу увагу.

   Як правильно почати бізнес? Чому в одних виходить розкрутити свою справу, а інші швидко прогорають? Перша важлива ланка в цій справі - мотивація. У більшості підприємців крім питання як розпочати власний бізнес, одночасно з'являється безліч побоювань. Пов'язані вони з невпевненістю у власних силах, відповідальністю перед майбутніми підлеглими, наявність конкурентів, податки, початковий капітал і багато багато іншого. Щоб цих питань більше не виникало, розберемо поради початківцям бізнес:
   1. Отже, що потрібно для початку бізнесу? По-перше, важливо визначитися з варіантами виникнення своєї справи. Їх існує декілька:
   - почати бізнес з нуля. Ідеї, які виникнуть у вас в голові, повинні бути цікаві інвесторам. Але варто пам'ятати, що просування своєї ідеї - заняття трудомістке і вимагає багато сил і часу. Успіх цієї справи залежатиме від терпіння і працьовитості. Який бізнес почати з нуля? Це залежить від попиту, який існує на ринку і звичайно від вашої власної кмітливості. Можна знайти людей, готових заплатити за ваші послуги, а можна домовитися про посередництво під певні відсотки. Торгівля, послуги для населення, виробництво - в якій сфері почати бізнес буде залежати вже від ваших особистих переваг;
   - придбати готовий бізнес. Зробити це набагато простіше, ніж розвивати власну справу з нічого. При купівлі у ваше розпорядження надходять офісні та складські приміщення, досвідчені співробітники, документи і т.п. Ваше завдання розвивати цей бізнес далі або продати його більш вигідно, ніж купили;
   - покупка франшизи. Укладення договору з відомою торговою маркою один з прекрасних варіантів того як краще почати бізнес. Фірма, з якою ви уклали угоду, надасть вам право користуватися не тільки своїм брендовим ім'ям, але й технологіями і ліцензіями.
   2. Припустимо, що з ідеєю ви визначилися. Наступним кроком має стати написання бізнес-плану та бізнес процесу. У цьому пункті вам важливо розписати кожну дрібницю від перших витрат на відкриття бізнесу, до схеми того, як ви будете шукати клієнтів і вести операцію до отримання прибутку. Якщо самостійно розписати весь процес у вас не виходить, можна замовити його у фахівців. Сьогодні така процедура досить поширена. У цьому ж пункті важливо вказати свої цілі - те, до чого ви прагнете у фінансовому плані і в організації бізнесу в цілому. Пам'ятайте - якщо немає цілей, то не буде і прибутку.
   3. Окремим пунктом опишіть весь процес свого бізнесу. Це повинен бути своєрідний цикл: як буде виконуватися основна робота, хто буде її виконувати, яким чином буде здійснюватися пошук клієнтів, виконання їх замовлення та отримання грошей від виконаної роботи. Тут же важливо прорахувати, скільки чоловік вам знадобиться для здійснення всього процесу. Зайвий співробітник - шлях до банкрутства, також як і великий оклад на самому початку розвитку. Це слід врахувати ще до відкриття своєї справи.
   4. Правильний початок бізнесу не може обійтися і без фінансового плану. Вам необхідно визначитися і скурпульозно підрахувати, скільки грошей вам потрібно для успішного запуску. Скільки витрат ви понесете від оренди приміщень, окладів співробітникам, оплати податків і т.п. Всі витрати потрібно зводити до мінімуму. Зробивши приблизну схему грошового потоку, ви зможете заздалегідь визначити доходи свого бізнесу і витрати на нього. Ще до відкриття своєї справи важливо врахувати всі ризики, джерела фінансування і т.п. Зробити це важливо для того, щоб у форс-мажорних обставинах вам потім не довелося продавати своє ж майно, щоб позбутися від боргів.
   5. Партнери. Визначтеся, будете ви працювати самостійно або візьмете до себе партнерів. Найчастіше працювати в бізнесі з кимось починають для того, щоб скинути з себе частину відповідальності. Однак пам'ятайте, що якщо в компанії немає головного власника, якому належить більше половини компанії, неодмінно почнуться проблеми. Тому перш ніж узяти партнера, визначтеся, чи потрібен він вам. Чи є у нього необхідні вам гроші, компетенції яких у вас немає, виходи на перспективних клієнтів і т.п. Якщо він не дає нічого, то такий партнер вам не потрібен.
   6. У питанні як відкрити свій бізнес, ще один пункт з чого потрібно почати - це юридична форма. Від того який вид оподаткування ви виберете, в цілому залежатиме ваша фінансова картина. В податкових органах сьогодні можна або зареєструвати товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) або стати індивідуальним підприємцем (ІП). Вибравши другий пункт, ви спростите собі процедуру реєстрації та ведення своєї справи. Але при виникненні проблем ви будете відповідати всім своїм майном. При реєстрації ТОВ відповідальність лягає на генерального директора і бухгалтера, а за проблеми відповідає розміром внеску. При виборі форми оподаткування найкраще взяти «спрощену» вибравши як об'єкта оподаткування «доходи». Але враховуючи, що кожен випадок індивідуальний, краще знайти фірму, яка займається реєстрацією та бухгалтерським обслуговуванням. Також чимало користі вам принесе найнятий на роботу юрист.
   Отже, все сплановано, розписано, зареєстровано і розкладено по поличках. Тепер залишається набратися сил, побороти зайві страхи і зробити крок у безодню. Вже на льоту ви самі побудуєте фундамент свого бізнесу, а потім і зробите міцними його стіни і дах. Наскільки грунтовною і витривалою стане ваша справа, буде залежати тільки від вас. Пам'ятайте, що бізнес подібний маленькій дитині - чим більше сил і часу в нього вкласти, тим більшим буде ефект. Вдалого вам старту і невичерпної енергії.