Бізнес з реставрації подушок

 
 Невеликі стартові вкладення і виручка вже в перший день роботи. Це бізнес з реставрації та чищення подушок і перин - нова на вітчизняному ринку послуга, а тому й конкуренція поки невелика.
   Наші господині традиційно використовують пух і пір'я для наповнення подушок і перин, в яких бажано щорічно чистити і оновлювати напірник, що в домашніх умовах робити вкрай незручно й складно.

   До того ж, реставрувати пухові вироби набагато дешевше, ніж купувати нове. Наприклад, чищення подушки з пір'я розміром 70х70 см коштує в середньому 60 грн., а нова обійдеться не менше 150 грн.
   Бізнес по чистці пера окупається в середньому за 3-4 місяці,  хоча термін окупності залежить від безлічі факторів. За словами виробників, якщо за один день пункт реставрації "оновить" 10-12 подушок, бізнес можна вважати рентабельним.
   Приблизно 40% собівартості послуги - це ціна напірника. Найбільш ходові розміри напірників 70 х 70 см і 50 х 70 см. Початківці підприємці в цілях економії закуповують найдешевші напірники і тим самим роблять серйозну помилку. Неякісний матеріал швидко починає пропускати перо, що негативно позначається на якості послуги в цілому і відповідно на репутації і прибутку.
   У першу чергу, необхідно визначитися з форматом даного бізнесу - це буде стаціонарна майстерня або пересувний автопричіп. Для стаціонарної точки підійде підвальне приміщення, кіоск або контейнер. Головне, щоб воно було розташоване в людному місці з можливістю паркування автомобілів, тому що клієнти часто везуть всі наявні в будинку подушки і перини. Вибираючи приміщення в житловому будинку, потрібно уточнити у орендодавця наявність дозволу міськадміністрації на розміщення реклами на фасаді будинку.
   Мінімальна площа майстерні - 10 кв. м, на яких знадобиться встановити машину для реставрації пухо-пір'яних виробів, пилосос, пакувальний стіл, полиці для зберігання нових напірників (саме в них набиваються вичищені пух і пір'я), і швейну машинку. Бажано, щоб у приміщенні було вікно (на протязі дня необхідно провітрювати, тому що при роботі утворюється пил), а в ідеалі потужна витяжка, а також надійна електропроводка. У приміщенні потрібно зробити шумоізоляцію - деякі моделі машин працюють голосно, і тому можливі скарги сусідів.
   Пересувна майстерня - зручна можливістю обслуговувати прилеглі населені пункти. Останнім часом стали дуже популярними пересувні майстерні, обладнані в мікроавтобусах, причепах, невеликих вантажівках. Основна їх незручність полягає у відсутності стаціонарного підключення до електроживлення. У більшості таких мобільних майстерень працюють бензинові генератори. Але вже розроблені установки, що працюють від бортової мережі автомобіля 12 В. Ці установки вдвічі економічніше попередніх за рахунок того, що обертання і вивантаження пера здійснюється механічним активатором, а не повітряними струменями. Для роботи таких установок достатньо малопотужного генератора. Разом з тим, недолік мобільної майстерні полягає в меншій довірі клієнтів, нібито в разі невдоволення скаржитися нікому. До того ж, взимку потрібно опалювати причіп, а використовувати обігрівальні прилади в приміщенні з легкозаймистими матеріалами небезпечно.
   Як і будь-який бізнес, послуга з реставрації подушок потребує просування. Найбільш ефективна реклама - сама майстерня. Яскраво розфарбований причіп або вагончик, а також великі вікна, через які видно процес чистки - все це приваблює клієнтів. І звичайно ж, оголошення в інтернеті на жіночих порталах і форумах і роздача флаєрів жінкам - це цільова аудиторія даної послуги.
   Технологія очищення. Основне завдання будь-якої установки - відокремити перо від сміття (це можуть бути сухі залишки шкіри і м'яса птиці, мишачий і щурячий послід, а то й зовсім мумії мишей, пісок, земля і зерна рослин, а також побутове сміття). Це неможливо зробити ні паром, ні ультрафіолетом. Паром взагалі не можна чистити куряче перо (інша справа, перо гусей і качок, але більшість подушок зроблені саме з пера курей), та й пара не прибере сміття, як втім і ультрафіолетові промені. Очистити пір'яні вироби можна тільки механічним сухим способом. Обробка пера протягом 3-10 хвилин бактерицидною лампою дозволяє убезпечити подушки, ковдри і перини від кліщів, домашнього пилу, які є причиною різних захворювань (алергії і т.д.). Застосування високої температури теж повинно бути дозованим. При занадто тривалій сушці пір'я і пух починають розпадатися. До того ж сушка вимагає додаткових енерговитрат, а її дія негативно позначається на результатах очищення.