Мінеральна вода як бізнес

 
 Сучасна епоха являє собою відмінний час для того, щоб почати власний бізнес - як з нуля, так і у випадку покупки готового бізнесу. Багато підприємців перебувають в омані, свято віруючи в те, що всі ніші для бізнесу вже давно зайняті, і розвинути нове підприємство в сучасних умовах практично неможливо. Насправді ж сучасний світ надає масу можливостей для розвитку. Однією з найбільш перспективних ніш на сьогоднішній день можна назвати видобуток мінеральної води і подальшу її реалізацію.

   Мінеральна вода як бізнес є дуже і дуже вигідним вкладенням, що відрізняється досить швидкою окупністю при невеликих витратах, адже основний продукт - вода - це невичерпне джерело. При грамотній організації такого бізнесу його окупність становить приблизно десять років.
   Чим звичайна питна вода відрізняється від мінералки? В останній присутні мінеральні сполуки. За складом прийнято виділяти хлоридні, сульфатні і гідрокарбонатні мінеральні води. Залежно від кількості мінералів води поділяють на столові (містять до 4,5 грам мінералів на літр води) і лікувальні (більше 4,5 г / л).
   Щоб грамотно організувати бізнес, заснований на видобутку та реалізації мінеральної води, необхідно ретельно вивчити джерело і склад води, а також скласти докладний бізнес-план. Складаючи бізнес-план, необхідно враховувати такі важливі моменти, як видобуток, упаковка води (тут потрібен завод з розливу мінеральної води), а також подальше транспортування води в точки продажів.
   Єдиним пунктом, що вимагає більш-менш серйозних вкладень, є оснащення виробництва. Вартість обладнання, необхідного для виробництва та розливу мінеральної води, може доходити до одного мільйона доларів. При невеликому стартовому капіталі найкращим рішенням буде покупка вживаного обладнання.
   Організовуючи виробництво і продаж мінералки, важливо визначитися, якого типу воду будемо продавати. Сьогодні, в умовах глобального забруднення планети, особливим попитом користується тала вода. Вважається, що в процесі замерзання чиста вода перетворюється на лід швидше, а бруд і шкідливі домішки замерзають набагато пізніше і можуть бути злиті. Виробництво талої води не вимагає практично ніяких вкладень і може бути реалізовано на етапі становлення бізнесу.
   Бізнес на мінеральній воді вимагає таких витрат:
- Видобуток води з джерела;
- Обробка, очищення та доведення до "кондиції";
- Купівля ємностей для розливу води;
- Оплата виробничих приміщень;
- Оплата праці робітників;
- Оплата проведення хімічних і біологічних експертиз.

   Ще одним важливим питанням є вибір типу води: штучно мінералізована або натуральна. У першому випадку необхідно потурбуватися покупкою спеціального обладнання, а в другому - пошуком природного мінерального джерела. Також не можна забувати про те, що виробництво мінеральної води відноситься до харчової промисловості. Доведеться звернути пильну увагу на санітарно-гігієнічні норми та державні стандарти.