Як заробити на кроликах

 
 Заробити на кроликах можна, головне, щоб було бажання і гроші. Звичайно, сколотити мільйонний статок на розведенні цих тварин в нашій країні, відверто кажучи, не просто. Вже не звик український народ щодня споживати кролятину, як, наприклад, курку. Та й ціни кусаються: 100-150 грн за тушку. Але ось невеликий сімейний бізнес, що приносить стабільний дохід і задоволення - цілком реальна історія.

   М'ясо кроликів вважається дієтичним та екологічно чистим продуктом. Його споживання допомагає швидше відновлювати сили після важких інфекційних захворювань, травм, операцій. За вітамінним (С, В6, В12, РР ) і мінеральним (залізо, фосфор, кобальт, марганець, фтор і калій ) складом м'ясо кроликів незрівнянно ні з яким іншим м'ясом. До того ж воно майже не містить холестерину і жиру.
   У роздріб ціни на м'ясо кроликів варіюються від 50 до 70 грн за кілограм. Купують його, перш за все, для дітей, хворих, пацієнтів на реабілітації. Загалом, м'ясо кроликів частіше використовують у лікувальних цілях, ніж в кулінарних.
   Щороку українські фермери виробляють 15 тис. тонн кролятини, велика частка припадає на невеликі господарства (від декількох сотень до двох тисяч голів). Промисловим розведенням кроликів займається кілька компаній. Компанія "Кроликофф" щомісяця продає близько 20 тонн м'яса кролятини. Такі обсяги виробництва забезпечує п'ятидесятитисячне поголів'я кроля, більше 13 тис. кролікоматок, 8 тваринницьких приміщень і власний комбікормовий цех. На фермі з вирощування кроликів "Анмакс" потужність виробництва складає 100 тис. голів на рік - приблизно 20 тонн на місяць.
   Індивідуальні фермери обходяться меншими масштабами виробництва - від декількох сотень особин до двох тисяч. Тримати ж п'ять кролів у своєму господарстві - це не бізнес, а хобі, яке може бути підробітком, але великих грошей не принесе. Стабільний заробіток забезпечить власна ферма від 100-200 кролікоматок і постійні клієнти.
   Кролівництво дає можливість заробляти на продажі тушок, хутра та племінного матеріалу. Основний потік грошей генерують м'ясні породи. Продаж кролячих шкурок може бути побічним бізнесом при вирощуванні тварин на м'ясо. Продаж племінного матеріалу - справа більш прибуткова, але вимагає серйозної віддачі. Тому що для продажів на плем'я підходить тільки найвищої якості молодняк, вивести який не так і просто.
   Як підрахували в ЮснаСуперБіо, рентабельність кролівництва багато в чому залежить від кількості тушок на продаж. З 10-12 самок можна мати одного кролика в день, а з 50 - 4 кролика в день. За своє недовге життя один м'ясний кролик з'їдає приблизно 15 кг комбікорму і близько 10 кг сіна. У розрахунок рентабельності потрібно додати обов'язкову вакцинацію, витрати на електроенергію, зарплату найманим працівникам. Потрібно врахувати витрати на кролицю - породіллю (плюс близько 5 %, а на самця - 1-2%).
   Якщо утримувати трохи кроликів, у вигляді хобі, тоді трудовитрати (близько 1-2 годин на день) можна вважати відпочинком. Інша справа якщо мова йде про промислове кролівництво. У такому випадку необхідно врахувати зарплату працівників, зв'язок, амортизацію кліток (дерев'яні клітки вимагають постійного ремонту, а клітки з оцинкованої сітки більш довговічні, але дорожчі ), транспорт, оренду землі тощо.
   У більшості випадків, рентабельність промислового кролівництва в найбільш вдалих і кращих господарствах не перевищує 40 %. Звичайно, не варто забувати, що на перших порах бізнес вимагає капітальних витрат на клітки, племінний молодняк, землю.
   Ні для кого не секрет, щоб почати заробляти, необхідно знайти постійних клієнтів. Якщо не буде стабільного попиту на м'ясо, не буде і повноцінного бізнесу. Незважаючи на те, що м'ясо кроликів - продукт не масового споживання, попит є завжди. Піковий період споживання припадає на святкові дні (Новий рік, Різдво і Великдень). Протягом року ціни на м'ясо кролика формуються по-різному і безпосередньо залежать від цін на зернові. А осінь для кролівників - період сезонного падіння цін.
   У великих містах та обласних центрах м'ясо збувають оптовим постачальникам, або, якщо пощастить, безпосередньо місцевим магазинам, ресторанам, санаторіям. У невеликих районних центрах попит менший, тому часто товар реалізується серед знайомих або на фермерських ринках.
   Що потрібно пам'ятати ?
1. Кроликів рекомендується утримувати тільки в клітках: в теплу пору року - на відкритому повітрі, взимку - в приміщенні.
2. Найкраще місце покупки кроликів - спеціалізовані сільськогосподарські виставки. Тут можна знайти хороших постачальників породистих кролів, отримати гарантію якості.
3. Від м'ясо-шкуркових порід отримують м'ясо і гарної якості шкурки. У кроликів пухового напрямку основна продукція - пух, а м'ясо і шкурка розглядаються як побічна продукція. Відповідно у м'ясних кроликів м'ясо вважається основною продукцією, а шкурки - побічною.
4. Кролики вимагають належного догляду - їх необхідно прищеплювати два рази на рік.
5. Бізнес на кроликах - це , перш за все , бізнес , і підхід повинен бути відповідний.