Як відкрити антикварний бізнес


   Антикварна справа підносить зовсім несподівані сюрпризи. Наприклад, навесні цього року на аукціоні Sotheby's китайська чаша з білого фарфору, куплена на блошиному ринку всього за $ 3, була продана на торгах за $ 2,2 млн. Поки експерти Sotheby's не помітили цю вазу, власники антикваріату навіть і не підозрювали, що в їх руках перебував справжній скарб. Остаточна ціна в 10 разів перевершила первісну оцінку експертів.
   Ще один вдалий приклад стався в Лондоні: куплена на барахолці за $ 80 статуетка була продана в 40 тис. разів дорожче. Колекціонер виручив за скульптуру, яка опинилася творінням вчителя Леонардо да Вінчі, більше $ 3 млн.
   Такі прецеденти трапляються, але вони, швидше, виняток із правил. Антикварний бізнес вимагає серйозних вкладень і грунтовних знань. Самі антиквари кажуть, що це не бізнес, а справа всього життя. Що необхідно знати перед відкриттям антикварного бізнесу - ​​дізнавався pidpriemets.blogspot.com.

   1. Купив дешевше, продав дорожче. Механізм антикварного бізнесу досить простий: купив дешевше, продав дорожче. Для викупу товару у власність необхідно мати істотний власний капітал або позикові кошти, тому більшість антикварних магазинів працює по комісії, яка становить 20-25%. Антиквари також дотримуються такої схеми торгів: при використанні позикових коштів куплений товар відразу перепродується; а при вкладенні власних грошей торговець може почекати, поки річ зросте в ціні. Вважається, що хороший антиквар дорожчає в середньому на 20 % на рік.
   Антиквари люблять кризу. Незважаючи на те, що попит на товари цієї категорії істотно падає, смутні часи є ідеальним періодом для скупки у населення унікальних речей буквально за копійки.
   2. Касти бізнесу. У цьому бізнесі існує чітка ієрархія, кожен відповідає за свою частину роботи:
   а. Скупники. Вони займаються скупкою антикварних речей (меблів, книг, живопису, церковного начиння, монет, зброї та іншого) безпосередньо у населення. Їх поле діяльності - місцеві блошині ринки, де ще можна виловити цінний товар у місцевих старожилів або дрібних перекупників. Крім цього вони їздять по селах, приватним квартирам, де у населення задешево скуповують раритет, а потім перепродують його своїм клієнтам: антикварам або приватним особам. Їх головне правило - купити дешевше.
   б. Оцінювач. Ці фахівці роблять оцінку товару щодо його походження, історії та вартості. Послуги фахівця, здатного визначити оригінал, високо цінуються. А враховуючи те, що половина всіх продаваних антикварних речей є підробкою, то і попит на ці послуги постійно високий. Професіонал в цій справі, в першу черг , дорожить своїм ім'ям і репутацією. Тому по- справжньому хороші оцінювачі спеціалізуються тільки на конкретному історичному періоді або працюють тільки з певною групою товарів. Відзначимо, що тільки попередня оцінка антикваріату може бути здійснена по фотографії. Експертиза вимагає наявності необхідного лабораторного обладнання та хімічних реактивів.
   в. Антиквар. Антиквари спеціалізуються на одному або декількох напрямках у роботі: книги, живопис, монети, меблі, скульптури, зброя та інше. Бо бути хорошим фахівцем у всьому неможливо. У антикварів є своя база надійних сищиків раритетів і оцінювачів. Їх робота перевірена роками плідної співпраці. Антиквари можуть працювати в підпіллі, обслуговуючи вузьке коло приватних колекціонерів. У них може бути власна антикварна крамниця або магазин в інтернеті. Але суть їх роботи одна: купити (на позикові або власні кошти) і продати, коли товар зросте в ціні.
   3. Справа вимагає знань. Антикварний бізнес - це не продуктовий магазин біля дому. Сюди необхідно входити не тільки з бізнес-освітою, але і зі знаннями антикварної справи. Навчитися останньому можна лише на практиці - найкраще влаштуватися на роботу в яку-небудь антикварну крамницю або салон, де є можливість побачити весь процес зсередини. Працюючи на чужий бізнес, ви отримуєте безцінний досвід і базу потенційних клієнтів.
    Антикварна справа не терпить невігласів, тут потрібен найвищий професіоналізм у конкретній області. На сьогоднішній день існує безліч курсів, де навчають розбиратися в стилях і епохах, систематизувати знання світового мистецтва.
   4. Антиквар-онлайн. З популяризацією інтернету в багатьох регіонах країни антикварна справа отримала друге дихання. Скупники антикваріату вийшли в онлайн: через форуми, інтернет-аукціони, сайти приватних оголошень можна придбати потенційно надприбутковий товар . Крім цього через спеціалізовані форуми можна провести попередню оцінку товару. Але варто пам'ятати, що з повсюдним інтернет-доступом активізувалися шахраї, які продають підробки та фальшивки, псевдооцінщики, що роблять завідомо неправдиві експертизи. На тих же спеціалізованих форумах присікають таку діяльність і публікують списки "чорних" антікваріатів.
    Це варто знати. Культурні цінності не підлягають вивезенню з України. За спробу вивезення через митний кордон України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди.