Орендний бізнес: способи змусити нерухомість працювати


  Найпростіший спосіб заробітку на нерухомому майні - це здавати його в оренду. Великий попит мають приміщення типу street retail. Це колишні житлові квартири, розташовані на першому або цокольному поверсі багатоквартирного будинку. Шляхом переведення квартири з житлового фонду в нежитловий, її можна використовувати в якості магазину, майстерні, перукарні. На перший погляд може здатися, що знайти перспективну квартиру нескладно. Однак початківці підприємці деколи здійснюють типові помилки, від яких хотілося б заздалегідь застерегти.
   Купівля через оголошення. Нерідко інформація про приміщення, яке подається в оголошення, не відповідає дійсності. Наприклад, є квартира площею 40-50 кв.м., 1 поверх п'ятиповерхівки з вікнами на вулицю і документи готові до продажу. І ціна приваблива. Уже в телефонній розмові з продавцем чи посередником з'ясовується, що район не зовсім підходящий, місце малолюдне і від проїжджої частини далеко. Розумом ви розумієте, що це не той варіант, який ви шукали. «Але раптом, - думаєте ви. - Ніхто, крім мене не бачить реальних перспектив цього приміщення? А раптом хтось перехопить, поки я роздумую? І ціна ... ». Але бачите наступне оголошення, дзвоніть і домовляйтесь з ріелтором про перегляд. І так без кінця, поки в результаті не зрозумієте, що даремно витрачаєте час. Або, в гіршому випадку, купуєте квартиру, яка замість того, щоб заробляти, обернеться купою проблем. Але ж цього можна уникнути, якщо чітко бачити кінцеву мету. Визначтеся з районом, аж до точної адреси, а вже після шукайте ці об'єкти в оголошеннях. Також визначте максимально допустиму ціну об'єкта.
   Відсутність холодного розрахунку. Часто, успішні в самому початку угоди, переговори про купівлю-продаж об'єкта нежитлової власності можуть почати «розвалюватися» перед самим фінішем. А ви вже настільки прикипіли до знайденого об'єкту, що готові піти на поступки, аби тільки роздобути його. Пам'ятайте, що незамінних варіантів немає. Взамін упущеної можливості завжди прийде інша. А емоції і переживання в такій серйозній справі ще нікому не допомагали. Ймовірність переплатити або випустити з уваги щось дійсно важливе в цьому випадку зростає в рази.
   Купівля дешевого приміщення в спальних районах. Пам'ятайте, що для торгівлі центральні райони міста - запорука процвітання бізнесу. Так, ціна за покупку квартири в центрі завжди висока. Часто саме цей фактор відлякує. Часом, центр взагалі не розглядається. Покупець боїться втратити час на розгляд варіантів, які виявляться не по кишені. Хоча якщо дивитися на перспективу, саме комерційна нерухомість в центрі міста або району мегаполісу виявляється найбільш вигідним капіталовкладенням. Навіть у випадку економічних криз такі об'єкти найшвидше виходять в плюс. Згодом у вас не буде відбою від охочих взяти це приміщення в оренду. Виходячи з цих міркувань, доцільніше придбати квартиру під торгове приміщення в центрі невеликого міста, ніж на столичній околиці. 
   Згода на заявлену ціну. Продавець може як завгодно високо оцінювати свою квартиру. Але ви не повинні поспішати переплачувати. Поняття «ринкова» ціна найчастіше трактується як та, яку називає продавець. Хоча насправді вона виявляється невиправдано завищеною. А купити квартиру за завищеною ціною завжди встигнете. Тому не поспішайте. Слід підійти розумно до цього питання, навіть якщо приміщення вже дуже вам сподобалося.
  
   Щоб комерційна нерухомість вважалася рентабельною, сума річного доходу від оренди приміщення повинна становити не менше 20-25% витраченого на її купівлю й інші супутні витрати (ремонт, переоформлення та ін.). Не полінуйтеся провести цей простий розрахунок перш, ніж укладати угоду. Так, доведеться побігати в пошуках відповідного варіанту, зате витрачений час згодом окупиться.
   Пам'ятайте, що діамант не потребує реклами. Як правило, хороші варіанти в газетні оголошення не потрапляють. Квартири в місцях з великим пішохідним і автомобільним трафіком, та ще й за доступною ціною розлітаються як гарячі пиріжки. Дійте напевно: якщо вам сподобався який-небудь об'єкт, самі виступайте ініціатором угоди. Зв'яжіться з власником безпосередньо і запропонуйте взаємовигідні умови. Це потребує часу, можливо, декілька місяців. Зате ви купите те, що потрібно вам. А швидко купуються в основному об'єкти або за завищеною ціною, або в комерційно невигідному місці. Ті, кому вистачило терпіння і мотивації, щоб попрацювати з власниками, обов'язково знайде хороший варіант.
   Страх - головний ворог на шляху до успіху. Часто він підкріплюється нестабільністю ринку нерухомості, економічними негараздами та іншими факторами. А разом з тим жоден з підприємців з тих, хто займається комерційною нерухомістю, не шкодують про вхід в цей бізнес. Тому не варто побоюватися невдачі. Такий шлях веде до програшу ще до початку поєдинку. Відтягуючи момент прийняття рішення, ви видаляєте момент отримання першого прибутку.