Вулик, який самостійно збирає мед

   
   Одна назва цієї статті, безсумнівно, змусить битися серця всіх бджолярів швидше, так як свідомості важко повірити, що щось подібне в принципі можливо. І нарешті у сфері бджільництва, яка з 1852 року не зазнала особливих змін, з'явиться вулик, який самостійно збирає мед. Підсобили прогресу вчені з Австралії і навіть створили цілу торгову марку під назвою Flow.

   "Легкий» мед". Всім відомо, що видобуток меду - це клопітка, складна робота, де всі дії повинні бути чіткими, акуратними і безпечними для бджіл і людини. Тільки так можна отримати бажаний, довгограючий результат.
   Винахід австралійського стартапу Flow дозволить збирати мед, не відкриваючи вулик і не турбуючи бджіл. З таким помічником пасічнику буде досить повернути ручку, щоб без особливих зусиль і спеціального обладнання одержати пахучий, свіжий мед. Головне - підставити ємність. Крім того, такий вулик дасть можливість спостерігати, що відбувається всередині, і бачити, коли мед готовий, не порушуючи робочий процес бджіл без потреби.
   Вулик Flow. Не варто переживати, що винахід позбавить бджоляра від усіх тонкощів роботи. Пасічнику раніше доведеться доглядати за самим будиночком, одягати захисний костюм, підтримувати чистоту і здоров'я бджіл і т. д., як зі звичайним вуликом. Але процес отримання меду перетвориться на справжнє задоволення.
   Просунуті технології отримання меду. Ідея, звичайно ж, народилася в робочому процесі, обтяженому численними укусами і клопотами. На втілення і реалізацію ідеї пішов не один десяток років. В результаті була створена пластикова рамка з частково сформованими сотами, яка встановлюється всередині вулика. Бджоли заповнюють місце, що залишилося воском, наповнюють стільники медом і запечатують, після чого стільники готові для збору меду. При повороті ключа стільники розбиваються по вертикалі і перетворюються на канали, по яких починає стікати мед до основи рамки, а потім, через приєднану трубку, вже виходить за межі вулика. Після повернення на вихідну позицію, бджоли знову починають наповнення сот. Прозора сторона рамки дозволяє спостерігати за життям усередині вулика і стежити за процесом від початку і до кінця. Це не тільки захоплююче, але і ефективно в плані виявлення проблем.
   Ідея геніального вулика підкорює всіх бджолярів, та й просто любителів корисного продукту. Кампанія, яка стартувала в кінці лютого 2015 року, вже зібрала колосальну суму (близько 7 млн. доларів США), виконавши поставлене завдання на 10 000%. Ця кампанія була визнана найбільш швидкозростаючою в своїй категорії. Завдяки краудфандінговому успіху, вже в грудні 2015 вулик Flow буде доступний для замовлень. Географія доставки досить широка і порадує бджолярів практично всіх країн світу.
   Вулик Flow представлений в декількох варіантах: Flow Light, Flow Full і Full Flow Hive, кожен з яких відрізняється за кількістю рамок і комплектації. У кожному варіанті також представлені кілька можливих модифікацій. Найдешевший і простий - це варіант Flow Light з трьома рамками і без коробки для вулика. Він обійдеться під час краудфандінгової кампанії в $ 230. Далі кількість рамок збільшується, а комплектація ускладнюється. Найдорожчий варіант - Full Flow Hive - коштує $ 600 USD і являє собою повністю готовий комплект, хіба що без бджіл.