Як почати свою справу з нуля

   
Як почати свою справу з нуля
 Почати свою справу можна як без грошей, так і без досвіду підприємницької діяльності. Все це можна напрацювати в процесі ведення самого бізнесу. Щоб відповісти на питання «як почати свою справу з нуля», давайте розглянемо докладно, що потрібно для запуску свого бізнесу.

   Для прикладу візьмемо бізнес на наданні послуг. Припустимо, це бізнес з перевезення людей або таксі. Отже, що нам буде потрібно для запуску цього бізнесу: 
  •  диспетчерська; 
  •  диспетчер; 
  •  таксопарк; 
  •  автомобілі; 
  •  водії; 
  •  бухгалтер; 
  •  офіс; 
  •  телефон; 
  •  візитки; 
  •  гроші на зарплату диспетчерам, бухгалтеру, водіям, на оренду приміщень, на оформлення.

    А тепер давайте подивимося, чи дійсно для запуску бізнесу потрібно все перераховане вище. Без диспетчерської можна обійтися, тому що диспетчер може приймати дзвінки в будь-якому місці, в тому числі і вдома. Без таксопарку теж можна обійтися, так як можна наймати водіїв зі своїми машинами, які самі займаються їх обслуговуванням. Обов'язками бухгалтера можна зайнятися самому, тому що на перших порах в бізнесі не так багато паперової роботи. При необхідності оформлення будь-яких складних документів можна звертатися до послуг бухгалтерських фірм та оплачувати кожну послуг окремо. Офіс також не потрібен, тому що сидіти там нікому. Гроші на зарплату диспетчерам і водіям не обов'язкові для запуску. Можна домовитися з усіма працівниками по відрядній системі оплати праці. Тоді кожен буде зацікавлений в успішній роботі всієї фірми. 
   Отже, на прикладі ми з'ясували, що для запуску бізнесу не завжди потрібно мати те що зазвичай є у фірм, які давно працюють в аналогічній сфері. Але є певний мінімум, який залежить від кожного бізнесу. Припустимо в бізнесі на таксі не обійтися без свого телефону. На цей телефон будуть надходити дзвінки від клієнтів. А значить оформлення красивого номера можна розглядати як початкові витрати. Телефон треба іноді заряджати, а це витрати на електроенергію. Також бажано мати комп'ютер з доступом в інтернет, щоб розміщувати оголошення з вакансіями і рекламувати послуги своєї фірми. Юридичне оформлення бізнесу у вигляді ПП потребують певну суму грошей. Виходить, що деякі витрати, пов'язані з запуском бізнесу, людина несе в будь-якому випадку. 
   Тому для простоти визначення, що таке бізнес з нуля умовно можна сказати, що це бізнес, який вимагає не значних вкладень. Для орієнтиру можна отримати безоплатну субсидію від центра зайнятості на відкриття своєї справи. Щоб отримати субсидію, потрібно мати статус безробітного і звернутися з заявою про надання субсидії в центр зайнятості за місцем прописки. Якщо у Вашому регіоні працює програма щодо отримання субсидій відкриття своєї справи, то для отримання субсидії Вам необхідно захистити свій бізнес план.
   На прикладі бізнесу диспетчерської таксі ми розглянули, як почати свій бізнес без великих грошових вкладень. Аналогічну оптимізацію вкладень можна застосовувати до будь-якого бізнесу. 
   Бізнес без ризику прогоріти. Відомо, що бізнес пов'язаний з ризиком і статистика це підтверджує. За статистикою 90% бізнес-початківців закриваються протягом першого року після запуску. У порівнянні зі звичним працевлаштуванням це не йде ні в які порівняння. Шанси бути звільненим в десятки разів менший, і навіть в цьому випадку людина отримує зарплату і влаштовується на інше місце роботи, то є ризик майже нульовий. З іншого боку треба враховувати, яка плата за ризик або за його відсутність. При влаштуванні на роботу рівень зарплати обмежений середнім рівнем по галузі і по регіону. Якщо у підприємства з'являється можливість виділяти більше грошей на зарплату, то воно швидше знайде побільше працівників на меншу зарплату або найме більше професійних співробітників на високу зарплату. Для того щоб мати перспективи росту зарплати потрібна освіта і стаж. Вища освіта - це 5 років навчання, іноді і платного навчання. Потім кілька років потрібно щоб набратися досвіду. 
   Таким чином плата за відсутність ризику на роботі це кілька років підготовки до неї, тобто кілька років роботи в збиток собі в грошовому вираженні. У той же час скільки спроб запуску свого бізнесу можна зробити за 5 років? В середньому на запуск повноцінного бізнесу з нуля потрібно 6 місяців. За 5 років свій бізнес можна запустити 10 разів. І кожен раз новий. І є велика ймовірність, що деякі з починань виявляться успішними. Адже з запуском кожного нового бізнесу у Вас з'являється все більше безцінного досвіду. Так як бізнес Ви починаєте без великих грошових вкладень, то і втрат великих не несете, значить фінансові ризики мінімальні. З урахуванням часу на вчинення спроб запуску бізнесу і на навчання для працевлаштування на звичайну роботу можна вважати, що в бізнесі з нуля немає ризику прогоріти.
   Де взяти гроші на бізнес. Ми вже з'ясували, що якісь гроші на бізнес все ж потрібні. Навіть якщо гроші не потрібні для бізнесу, то вони потрібні для самого підприємця, щоб у разі неуспішної спроби запуску бізнесу у нього були гроші на своє утримання: житло, харчування, одяг, зв'язок і так далі.
   Є кілька варіантів розв'язання задачі: 
   1. Накопичити. Для накопичення грошей можна влаштуватися на роботу. Потрібно накопичити стільки грошей, щоб їх вистачило на 6 місяців на Ваше проживання, після того як Ви перестанете працювати. 
   2. Працювати і займатися своєю справою. Можна знайти таку роботу, яка не відбирала б багато часу або не заважала Вашому бізнесу. Це може бути найпростіша низькооплачувана робота. Головне, щоб зарплати Вам вистачило на проживання. В цьому випадку не обов'язково відкладати з зарплати на запуск бізнесу. 
   3. Знайти інвестора. Інвестор, вкладаючи гроші в будь-який проект, зацікавлений в отриманні прибутку від нього. Тому якщо Ваш бізнес вимагає багато грошових вкладень, і Ви знайшли інвестора, то будьте готові спочатку віддавати основну частину прибутку інвестору. Щоб зацікавити інвестора, то потрібно зробити бізнес-план, продуманий до дрібниць, а так же бути готовим до того, що інвестор зажадає оформити бізнес юридично так, щоб у нього були гарантії повернення інвестицій. 
   4. Знайти партнера. На відміну від інвестора, який крім як грошима більше не братиме участі в проекті, партнер як правило повністю занурюється в бізнес-проект. В цьому випадку з партнером поділяють як матеріальні вкладення, так і відповідальність по бізнесу. Припустимо Ви вирішили відкрити будівельну фірму, і вмієте будувати і робити ремонт, але не вмієте займатися продажами. У цьому випадку ідеальним партнером міг би стати людина, яка знається  в продажах, тоді Ви б відповідали за будівельні роботи, а партнер за пошук клієнтів і роботу з ними. 
   5. Колективне інвестування або краудфандінг. Є майданчики, які допомагають в зборі грошей від великої кількості людей. Якщо Ваш проект здатний зацікавити маси, і безліч людей захочуть вкласти невелику суму грошей, то при великій кількості таких співінвесторів цілком можна набрати необхідну суму. 
   6. Кредит у банку. Як правило на відкриття бізнесу банки не дають кредити. Кредити дають на розвиток вже працюючого бізнесу. Проте можна взяти кредит як приватна особа на вільну мету. Або купити товар і обладнання, необхідні для бізнесу, за кредитними програмами для населення. Часто за такими програмами умови вигідніші, ніж при отриманні кредиту для працюючого бізнесу. 
   7. Субсидії від держави. Ми вже говорили з Вами про безоплатні субсидії від центру зайнятості. Крім цього є субсидії, що видаються відділами з розвитку середнього і малого бізнесу. Для отримання субсидії потрібно розробити бізнес-план.
   На нашому бізнес блозі в цілому було зібрано кілька сотень ідей бізнесу з нуля і трохи ідей бізнесу, які потребують вкладень. Деякі з них вже не працюють. Деякі можуть вистрілити, якщо в них внести невеликі зміни. Більшість описаних ідей вдало працюють зараз і швидше за все буду актуальними ще дуже довго. Є ідеї, для яких ще не настав їхній час. Є як нові ідеї так і перевірені діючими бізнесменами і описані ними самими. Ви можете перечитати всі зібрані на блозі ідеї. Вони доступні для всіх абсолютно безкоштовно. Для цього достатньо перейти на головну сторінку і почати читати, вибираючи цікаві Вам сфери бізнесу.