Стартап в мережі

 
Стартап в мережі
 У цій статті ми розглянемо, чому варто спробувати хоча б раз в житті створити стартап і чому кращий варіант - це саме стартап в мережі. Якщо зараз Ви спостерігаєте, що багато людей створюють стартапи і отримують фінансування, це, звичайно ж не привід і для Вас теж неодмінно створити стартап. Точно так же, як сувора реальність і статистика, що показує, що тільки 5-10 відсотків з числа створених стартапів виживають в перші рік-два, не повинна Вас зупиняти.
   У наш незвичайний і стрімкий час з'явилися такі можливості, яких ще років 20 назад просто не було. Багато послуг, за які раніше люди платили чималі гроші, зараз або дуже сильно впали в ціні, або були демонетизировано - стали повністю безкоштовними.

   Досить подивитися на таку річ, як інформація. У минулому люди змушені були збирати її з різних джерел - книг, газет, матеріалів наукових досліджень, знаходячи то тут, то там уривчасті дані, щоб скласти з них повну картину. Це було затратно по часу, якщо робити самостійно, і дорого по грошах, якщо наймати когось. Сьогодні, за часів інтернету і Google, інформація коштує дуже дешево або взагалі безкоштовна, при цьому вона доступна в будь-якій якості і в будь-яких кількостях практично з будь-якої точки світу.
   Сьогодні звичайна людина зі смартфоном має доступ до інструментів, які кілька десятиліть назад коштували сотні тисяч доларів - відеокамери, навігатори, доступ до великої бази знань. І може використовувати ці інструменти як для розваги, так і для ефективної роботи. При цьому всі робочі процеси можуть бути ще більше спрощені за допомогою хмарних сервісів, які зараз доступні практично безкоштовно.
   Є американська приказка про те, що кожна людина повинна хоча б один раз за своє життя спробувати стати рок-зіркою. Якщо перефразувати це стосовно до теми статті, то можна сказати, що кожна людина, підприємець він чи ні, хоча б раз у житті повинен спробувати створити геніальний стартап, і час для цього сьогодні дуже вдалий. І це особливо актуально для Вас, якщо Ви хороший фахівець в області IT і Вашу голову постійно відвідують якісь оригінальні ідеї.
   Отже, 7 причин, чому люди створюють стартапи в мережі і чому Вам потрібно хоча б раз в житті спробувати створити стартап.
   1. Можливість витрачати час свого життя на себе і свої проекти. Якщо до цього Ви працювали «на дядю» і досягли в цій роботі всього, чого тільки можна досягти, то така можливість буде першим Вашим мотиватором. І хоча стартап - це заняття, яке може віднімати багато часу, але воно може захопити настільки, що про час Ви просто забудете. Це буде пригодою, яку Ви запам'ятаєте на все життя.
   2. Є шанс, що Ваша ідея змінить життя мільйонів людей. Якщо Ви відмінний фахівець у своїй галузі, особливо в області IT-технологій, можливо, прямо зараз у Вас в голові є якась геніальна ідея, яка може змінити світ. Тільки для цього треба її здійснити. Це навряд чи було б можливо 20 років тому, а зараз така можливість є і вона доступна практично кожному.
   3. Знання про підприємництво та маркетинг тепер доступні. Раніше в нашій країні підприємництво було чимось на зразок закритого клубу, а маркетингу в Україні просто не було. Щоб навчитися підприємництву, потрібно було мати родичів-підприємців або прочитати безліч розумних книг, або в крайньому випадку - осягнути всі істини підприємництва на власній шкурі. Зараз вчитися підприємництву набагато простіше - навіть про всі подробиці створення стартапу можна прочитати на дуже багатьох сайтах. Всі ці знання можна знайти у відкритому доступі і користуватися ними безкоштовно.
   4. Хмарні сервіси і мобільні додатки полегшують багато завдань. Двадцять років тому для старту бізнесу потрібно було придбати дуже дороге обладнання. Навіть якщо говорити не про виробниче обладнання, а про офісний - багато хто пам'ятає, що перші комп'ютери коштували дуже дорого. А програмне забезпечення, тим більше, ПЗ, необхідне для розробки, коштувало ще дорожче. Нині ж доступні хмарні сервіси, за допомогою яких можна швидко розгорнути необхідне середовище для розробки і розпочати роботу. А мобільні додатки покликані заощаджувати наш час і полегшують багато процесів.
   5. Стало більше каналів отримання клієнтів, ніж будь-коли. Раніше, щоб запустити бізнес, потрібно було витратити дуже багато грошей на рекламу в газетах, зовнішню рекламу та ТВ. А зараз? Соціальні мережі, піар, контент-маркетинг, просування сайту за допомогою пошукових систем, просування особистого бренду, це притому, що газети і ТБ теж залишаються, як досить ефективні канали залучення. Всім цим можна користуватися, не вкладаючи великих грошей. Звичайно, багато каналів можуть не спрацювати, але при великій їхній кількості більше шансів для успіху.
   6. Можливість залучити набагато більше інвестицій, якщо буде потрібно. У підприємців стало менше обов'язкових етапів, через які проходить стартап при його створенні. При цьому, в нашій країні вже з'явився клас інвесторів, готових інвестувати навіть в дрібні проекти, що мають великий потенціал. Крім того, в Україні створюються і успішно розвиваються краудфандінгові платформи і венчурні фонди - організації, де можна отримати фінансування для стартапу на різних етапах його існування. Маючи на руках лише пробивну робочу ідею і першу версію продукту, яка працює, на початкових етапах можна залучити суми, еквівалентні 250 - 500 тисячам гривень.
   7. Значно менший ризик, якщо з'ясується, що Ви не на вірному шляху. Ніхто не може гарантувати, чи точно Ваша ідея спрацює в умовах реального ринку. Але ось що цікаво - раніше потрібні були кілька місяців роботи і значні витрати, щоб зрозуміти, чи вийшло у Вас створити хоч щось, що дійсно працює. Зараз можна з'ясувати на вірному Ви шляху за період, що не більше 60 днів. Якщо зрозумієте, що потрапили в точку, продовжуйте просувати свій стартап. Якщо з'ясується, що помилилися - «доопрацьовувати» ідею і продукт до працюючого варіанту і знову пробуйте запуститися. Бізнес - це гра, яка вимагає тестування багатьох варіантів ідеї, з яких виживає одна, найбільш пристосована до реальності.
   Наводячи тут ці 7 причин, чому Вам треба хоча б раз в житті спробувати відкрити стартап, ми зовсім не ставили за мету применшити труднощі, які неминуче будуть.  Коли щось постійно підказує Вам спробувати ті ідеї, в які Ви дійсно вірите, тоді краще рішення - просто взяти і зайнятися цим.