Бізнес ідеї: гончарна майстерня

   
Вже давно ніхто не користується в домашньому побуті посудом з глини, а даремно. Невипадково наші пращури віддавали їй хвалу. Вони вірили, що глина притягує в дім достаток і добро. А нервовим і дратівливим, радили в давнину, не тільки частіше їсти з глиняного посуду, але і не прибирати зі столу деякий глиняний посуд.

   Сьогодні вироби з глини ми сприймаємо як сувеніри, не більше того. Хоча любителі квітництва помічають, що посаджені в глиняний горщик рослини, ніби отримують додаткові сили для зростання. Вважається, що і їжа, приготована в глиняному горщику, краще засвоюється.
   Незалежно від того, чи буде виріб з глини просто магнітом на холодильник, або символом нашого етнічного минулого, бізнес ідеї, засновані на гончарному мистецтві, набувають сьогодні друге дихання.
   Такі ідеї бізнесу витримують серйозну конкуренцію завдяки екологічній чистоті матеріалу і рідкісному на сьогоднішній день володінню гончарним майстерністю. Щоб відкрити свою справу, потрібно мати навички гончарного ліплення, або, хоча б бажання навчитися цьому ремеслу. Зовсім не обов'язково за всі етапи роботи братися самому, можна найняти пару помічників. Поділ праці набагато ефективніше: один місить глину (для різних виробів застосовується різна глина), інший формує вироби або здійснює випал. Час на виготовлення одного глиняного горщика близько двох годин, з них приблизно півгодини підуть на заміс глини і ліплення, а інше на сушку і випалення.
   Бізнес ідеї гончарного промислу більш витратні, ніж інші народні ремесла. Площа приміщення потрібна, як мінімум, в 50 кв.м., щоб на ній розмістилися муфельна піч (краще не одна), гончарні кола, глинозмішувальна машина. Треба планувати окреме приміщення для зберігання глини в стані постійної вологості. Для глазурування готових виробів теж необхідно спеціальне приміщення з хорошою вентиляцією, тому що до складу глазурі входять шкідливі хімічні елементи.
   При організації збуту можна укласти договір з невеликими сувенірними крамницями, а в процесі розширення бізнесу можлива доставка товару і для великих сувенірних мереж. Тільки партія товару збільшиться до 1000 штук. Можливий і інший варіант - робота на індивідуальних замовленнях, але і дохід тоді відповідний.