Тепличний бізнес в Україні 2018

 
Тепличний бізнес в Україні
Тепличний бізнес в Україні - традиційно відноситься до найбільш стабільних і рентабельних в агропромисловому комплексі країни. Цілорічне вирощування органічних продуктів і вкладення в сучасні тепличні технології дозволяють істотно скоротити дохідність і збільшити прибутковість проекту.
   Рентабельність традиційного тепличного бізнесу становить сьогодні переважно в межах 10%, втім, іноді і більше, в залежності від сезонності вирощуваних овочів і близькості ринків збуту. При цьому рентабельність теплиці залежить від підвищення вартості енергоносіїв - електроенергії, газу або бензину. Але підвищення витрат відразу ж компенсується зростанням ринкової ціни продуктів.

   Попит на продукцію органічного сільського господарства в Україні та світі в майбутньому буде тільки зростати. Актуальність цього не дуже нового фуд-тренда посилюється і розростається разом зі зростаючою аудиторією борців за чистоту навколишнього середовища і прихильників здорового способу життя.

ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ ТЕПЛИЧНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

   Переваги вирощування органічної продукції закритого грунту на невеликих площах обумовлені наступними характерними особливостями цього бізнесу:

1. Для вирощування потрібна мала площа і мінімум працівників. Органічна овочева ферма відрізняється компактністю і успішно розвивається навіть на невеликих ділянках. Створити прибутковий тепличний бізнес можна на площі землі менше 2 гектар. Є приклади вискокорентабельних тепличних господарств у Київській області, площею від 20 до 40 соток.
2. Високий попит. Попит на органічні овочі дуже високий, незважаючи на їх більш високу ціну. Особливо у великих містах. Цільова аудиторія органічних фермерів - численна, активна і платоспроможна. Як правило, ідея вирощувати органічні овочі відвідує тих людей, які зіткнулися з необхідністю купувати безпечні та екологічно чисті продукти для своїх дітей. І якщо деякі готові створювати бізнес заради цього, то інші з готовністю купують еко-продукти при високій націнці.
3. Висока рентабельність. Бізнес по вирощуванню органічних овочів в невеликих теплицях - один з найбільш рентабельних серед інших видів агробізнесу. При цьому, рентабельність тепличної ферми в якій цілий рік вирощують органічні овочі набагато вище звичайної теплиці. Такий бізнес виходить в плюс уже на другий рік роботи. При цьому націнка на органічну продукцію в залежності від сезону може становити 50-100%, а то і 1000%. Так, за підрахунками Organic Business School, для створення тепличного комплексу по вирощуванню органічної зелені площею 1000 кв. м, потрібно понад 4 млн. гривень інвестицій. Термін окупності - два роки.
4. Низька конкуренція. В Україні існує не так вже й багато органічних фермерських господарств. Які, до того ж, близько 20% продукції експортують в країни Євросоюзу. Ринок все ще фактично залишається вільним. Попит кратно перевищує пропозицію.
5. Підходить для вирощування традиційних і більш дорогих екзотичних культур. Навіть маленька ферма буде прибутковою, якщо садити як основні сезонні овочі - редис, морква, цибуля порей і зелень, так і більш маржинальні, екзотичні - базилік, салат, солодкий перець. Незмінно високим попитом користуються салатні овочі.
6. Відсутність труднощів зі збутом готової продукції. Особливо якщо теплиця розташована недалеко від Києва. Органічний фермер може поставляти продукцію в торгові мережі, або самостійно продавати продукти в обласному центрі на 30-100% дорожче, ніж овочі, вирощені традиційним способом.
7. Простота бізнесу. Органічну ферму з невеликої сімейної справи можна легко розвинути до величезних масштабів, комбінуючи вирощування овочів на відкритому і закритому грунті. Це правильний, перспективний і здоровий бізнес в стрімко зростаючої ніші. Він поєднує вікові традиції землеробства з агро-інноваціями, тому гармонує українському менталітету.
8. Бізнес відкритий для інновацій. Прибуток і рентабельність в цьому бізнесі з роками лише зростає не тільки за рахунок зростаючого попиту, але і за рахунок впровадження інновацій та комп'ютеризації технології тепличного вирощування овочів. В результаті впровадження сучасних «щадять» технологій підвищується родючість земель і росте врожайність. А відповідно і прибуток з теплиці.

  У тепличного бізнесу в Україні величезний потенціал. Ефект низької бази дозволяє з невеликими зусиллями нарощувати врожайність і досгати високих показників рентабельності. Українські виробники органічної продукції активно переймають європейський прогресивний досвід - створюють оптимальні умови вирощування, скорочують час культивування і знижують витрати.
   Вони з готовністю прийняли сучасний виклик. Адже світ вступає в нову епоху агробізнесу: тепер, щоб продукція була затребувана, вона повинна не тільки красиво виглядати на прилавку, а відповідати жорстким вимогам якості, бути безпечною і смачною. За короткий термін, ті деякі органічні українські фермери довели, що можуть ефективно вести господарство і високими темпами розвивати цю важливу для економіки країни галузь.